laboratorium-SOTIO-ilustr

V rámci medzinárodnej štúdie klinického hodnotenia bunkovej imunoterapie v liečbe pacientov s nádorovým ochorením prostaty prípravkom DCVAC/PCa (VIABLE), bol prvému slovenskému pacientovi aplikovaný testovaný liečivý prípravok. Na tejto prestížnej svetovej štúdii spolupracuje tiež urologické oddelenie INTERKLINIK.

Slovensko je jednou z najvýznamnejších krajín podieľajúcich sa na štúdii. Spolupracujúce liečebné centrá (v súčasnosti je ich desať), by mali do klinickej štúdie zaradiť takmer 100 pacientov z celého Slovenska. Na realizácii klinického hodnotenia sa okrem urologických a onkologických kliník významnou mierou podieľajú aj špecializované pracoviská Národnej transfúznej služby SR. V týchto dňoch bol do štúdie VIABLE v USA zaradený tiež prvý mimoeurópsky pacient. Informovala o tom biotechnologická spoločnosť SOTIO.

“Záujem o účasť v našej klinickej štúdii zo strany slovenských lekárov a liečebných centier nás veľmi pozitívne prekvapil. Sme radi, že sa naši slovenskí kolegovia veľmi aktívne podieľajú na realizácii tejto globálnej klinickej štúdie, ktorú prvýkrát v modernej histórii doviedla spoločnosť z nášho regiónu až do finálnej – III. fázy,” uviedol generálny riaditeľ SOTIO Ladislav Bartoníček.

Skúšaný liek DCVAC/PCa bol prvý krát na Slovensku pacientovi aplikovaný docentom Ivanom Minčíkom v Urocentre MILAB v Prešove. Špeciálny odber bielych krviniek potrebných pre výrobu skúšaného lieku, tzv. leukaferézu, pre všetkých pacientov na Slovensku zaisťujú pracoviská Národnej transfúznej služby SR v Bratislave, Prešove, Martine a Banskej Bystrici, ktoré sú vybavené najmodernejšími prístrojmi na separáciu krvných buniek a disponujú vysoko kvalifikovaným personálom.

Veríme, že ak chceme byť v liečbe pokročilých štádií nádorových ochorení úspešní, mala by byť imunoterapia kombinovaná s ďalšími liečebnými postupmi. V súlade s touto stratégiou sme navrhli klinickú štúdiu kombinovanej chemo-imunoterapie, ktorá testuje kombináciu štandardnej liečby chemoterapiou s imunoterapiou na báze dendritických buniek prostredníctvom prípravku DCVAC/PCa,” . 

Zatiaľ čo chemoterapia prechodne znižuje množstvo nádorových buniek, imunoterapia prostredníctvom prípravku DCVAC/PCa môže vyvolať imunitnú reakciu zacielenú proti nádorovým bunkám, a tým spomaliť ich ďalší rast alebo ich udržať pod kontrolou.

 

Naša štúdia overuje hypotézu, že kombinácia dvoch druhov liečby (chemo-imutoterapia) má synergický účinok a vedie k predĺženiu života liečených pacientov,” – riaditeľ pre vedu a výskum spoločnosti SOTIO Radek Špíšek.

Čo je DCVAC/Pca 
DCVAC/PCa bol prvým produktom, ktorý spoločnosť SOTIO zaradila do klinického skúšania. DCVAC/PCa je aktívna bunková imunoterapia pre pacientov s karcinómom prostaty, ktorá je v súčasnej dobe hodnotená v niekoľkých klinických štúdiách; DCVAC/PCa sa vyrába pre každého pacienta individuálne; využíva vlastné dendritické bunky pacienta (ktoré sú súčasťou imunitného systému) k vyvolaniu imunitnej reakcie proti nádorovým antigénom. II. fáza klinických hodnotení, ktorých sa zúčastňuje niekoľko stoviek pacientov s karcinómom prostaty v rôznych štádiách Okrem štúdie VIABLE v súčasnosti prebieha ďalších päť klinických skúšanífázy II pre pacientovs nádorovým ochorením prostaty a tri klinickéskúšaniafázy II určené pre pacientky s nádorovým ochorením vaječníkov (prípravok DCVAC/OvCa). V najbližšej dobe bude tiež začaté klinické skúšanie prípravku DCVAC/LuCa určené pre pacientov s nádorovým ochorením pľúc.

 

Zdroj: sotio, tasr, interklinik

Prečítajte si tiežAj muži majú svoje dni;  Neignorujte svoju prostatu;

Túžite po pestrejších informáciách?

Spojte sa s nami:

Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *