Mudr. Norbert Rácz

Obočie a okolie očí spolu úzko súvisia a patria medzi oblasti, na ktorých si zakladáme. Táto zóna je zároveň aj jednou z tých, ktoré nám medzi prvými pripomenú starnutie. Starnutím nám padajúce viečka a klesajúce obočie vytvárajú „smutný“ pohľad. Tento stav ale nie je nemenný a dá sa riešiť pomocou Browliftu a korekcii očných viečok. Oslovili sme nášho odborníka, MUDr. Norberta Rácza, aby nám o týchto zákrokoch povedal viac.

S pribúdajúcim vekom ženy i mužov trápia rôzne zmeny na tvári. Nie sú to len vrásky. Znakom starnutia je aj klesajúce obočie a vytvorenie „smutného“ pohľadu. Podľa čoho vieme identifikovať prvé znaky padajúceho obočia?

Kľúčovým elementom pre mladistvý vzhľad tváre je tvar obočia. Zmeny ktoré prichádzajú vekom sa prejavia aj na jeho tvare. To či ku zmenám už došlo nám povie postavenie vonkajšieho okraja obočia voči vnútornému. Vyššie položený vonkajší okraj obočia je prejavom mladistvého vzhľadu. Starnutie tváre sa naopak prejavuje poklesom obočia, hlavne jeho vonkajšej polovice, čím vytvára unavený alebo smutný pohľad.

Nielen obočie, aj očné viečka starnú a klesajú.

Viečka vypĺňajú priestor medzi okom a obočím. Vekom sa koža horného viečka naťahuje a začne tento priestor vypĺňať až napokon môže prevísať cez okraj viečka.

Čo nám pomôže v prípade „smutného“ pohľadu – nadvihnutie obočia alebo korekcia horného viečka? Nie sú to totiž identické zákroky, ako si možno viacerí myslia. Aký je v nich rozdiel?

Niekedy je dobré porovnať staršie fotky s tými aktuálnymi, aby ste dostali odpoveď na otázku, čo sa zmenilo a aké je riešenie. Ak máte smutný pohľad a ťažké oči, určite treba začať obočím a preto by som odporučil Browlift, ktorý sa robí zároveň aj s korekciou viečok. Ak ste spokojná s postavením obočia a zmena nastala len v priestore medzi obočím a viečkom, ktorý je vyplnený kožou viečka, tam by mohla pomôcť operácia viečok.

Kedy odporúčate klientom Browlift? Existujú aj prípadne nejaké zdravotné obmedzenia pri tomto zákroku?

V tomto prípade nerozhoduje vek. Niekomu padajúceho obočie neprekáža, iný ho chce nadvihnúť. Rozhodujúca je preto v prvom rade vlastná vnútorná motivácia. Ak ste zdravá a cítite, že by tento zákrok mohol vyriešiť váš estetický problém, je tu možnosť, ako ho vyriešiť.

Ako celý zákrok prebieha?

Zdvihnutie obočia sa robí v celkovej anestézii malými rezmi tesne za vlasovou líniou. Pomocou endoskopickej kamery sa uvoľnia tkanivá, ktoré sa posunú smerom nahor a v novej polohe sa potom stabilizujú. Zákrok sa zároveň kombinuje s korekciou horných viečok.

Mnohé dámy si nechávajú obočie tetovať. Môže byť toto prekážkou pri liftingu obočia?

Tetovanie obočia je jedným zo spôsobov ako zmeniť tvar obočia, ale ako také ho nedvíha a problém s ťažkými a smutnými očami teda pretrváva. Ak nie ste spokojná s tvarom obočia odporúčam najprv zvážiť konzultáciu s plastickým chirurgom.

Ako dlho trvá zotavenie po zákroku? Budeme mať po operácii nejaké opuchy alebo drobné jazvičky?

Operácia obočia sa robí v celkovej anestézii. Po operácii obočia nie sú potrebné žiadne obväzy a domov odchádzate na druhý deň. Po týždni sa vyberú stehy a približne po 10 dňoch by mali zmiznúť aj všetky modriny, ktoré sa môžu vyskytnúť pod očami. Pri operácii horných viečok je hojenie podobné. Tá sa však robí v lokálnej anestézii a na klinike zostávate len niekoľko hodín po zákroku.

Sú výsledky browliftu jednorázové a trvalé alebo je vhodné zákrok opakovať?

Tieto zákroky sa nezvyknú opakovať. Ak je správna indikácia zákroku, následná spokojnosť je dlhotrvajúca.

Konzultácie, Plastická chirurgia Interklinik: 02/6823 0911

www.interklinik.sk

Share

2 thoughts on “Browlift | Pozdvihne obočie a zbaví Vás smutného pohľadu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *