Hoci sa to zatiaľ pri pohľade z okna nezdá, prichádza jar, ktorú v tesnom závese vystrieda obľúbené leto. A priznajme si, každý z nás bojuje pri horúčavách s nadmerným potením v oblasti podpazušia. Ako sa týchto fľakov zbaviť, keď nepomáha žiadna drogéria? Opýtali sme sa našej odborníčky z estetickej dermatológie, MUDr. Zuzany Rajczyovej.

S prichádzajúcim letom a stúpajúcimi teplotami sa častejšie pristihneme pri tom, že sa potíme. Aké môžu byť najčastejšie príčiny potenia?

Potenie je prirodzený spôsob termoregulácie, čiže udržiavania fyziologickej teploty ľudského organizmu. Zvýšené potenie pozorujeme teda pri vyššej teplote okolitého prostredia, fyzickej aktivite, ale napríklad aj pri strese. Potenie v strese je podmienené zvýšenou aktivitou sympatikového nervového systému, ktorý nevieme ovplyvniť vôľou. Existujú ale aj iné príčiny potenia. Týmito sú napríklad chorobné stavy, často endokrinologické ochorenia, ochorenia štítnej žľazy, ale aj iné, napríklad onkologické ochorenia a ďalšie. Ak je príčinou nadmerného potenia iné ochorenie, hovoríme o tzv. sekundárnej hyperhidróze.

Ako sa dá s nadmerným potením bojovať?

V prípade, že nadmerné potenie je dôsledkom či príznakom iného ochorenia, je nutné toto ochorenie riešiť. Ak nenájdeme žiadne chorobné príčiny nadmerného potenia, ide o tzv. primárnu hyperhidrózu. Pacienti s touto diagnózou často udávajú nadmerné potenie v rôznom stupni emocionálneho stresu, či už negatívnom alebo pozitívnom. Prvým riešením, po ktorom pacient s hyperhidrózou siahne, je antiperspirant (či už vo forme spreju, krému, roztoku,…). Avšak u pacientov so závažnejším stupňom hyperhidrózy sú antiperspiranty nedostačujúcim riešením. Medicínskych riešení je ale viacero.

Každý problém má svoje riešenie…

Problém sa dá odstrániť napríklad invazívne – hrudná sympatektómia, čo je operačný zákrok v celkovej anestéze (chirurgická excízia potných žliaz), ale i užívaním liekov. Rovnako pomôže aj laserová deštrukcia potných žliaz. K mini invazívnym zákrokom patrí aj ionoforéza (ošetrenie treba pravidelne opakovať), aplikácia botulotoxínu. Výhodou ošetrenia botulotoxínom oproti ostatným zákrokom je to, že ho u väčšiny pacientov stačí opakovať raz za 3-9 mesiacov, u niektorých dokonca len raz ročne. A mapy z obľúbených tričiek a blúzok budú hneď preč 🙂

Potenie môže byť aj prejavom zdravotných komplikácií. Je v takom prípade možné podstúpiť aplikáciu botoxu do podpazušia?

Ak je príčinou nadmerného potenia iné ochorenie, je nevyhnutné riešiť primárne dané ochorenie.

Kedy by sme mali podstúpiť tento úkon? Kedykoľvek počas roka alebo pred letnou sezónou?

Riešenie primárnej hyperhidrózy botulotoxínom je možné počas celého roka. Podstupujú ho ako ženy, tak aj muži. Kontraindikácie ošetrenia sú rovnaké ako pri iných ošetreniach botulotoxínom (infekcie kože, alergia na botulotoxín, svalová slabosť, ochorenia nervovo-svalového systému, respiračné ťažkosti). Botulotoxín neaplikujeme počas tehotenstva a dojčenia. Pred aplikáciou sa neodporúča užívanie liekov – je potrebné vylúčiť napríklad niektoré druhy antibiotík, o všetkom sa však treba dôkladne poradiť s odborníkom. Pacient musí byť pri aplikácii botulotoxínu úplne zdravý. Počas veľkých horúčav, keď teplota stúpa nad 30 stupňov, je vhodné toto ošetrenie zvážiť. 

Ako dlho trvá samotná aplikácia botoxu do podpazušia? Nie je bolestivá?

Ošetrenie trvá približne 20 minút. Botulotoxín aplikujeme do kože veľmi tenkou ihlou. Ide o mierne bolestivý zákrok, keďže používame ihlu, ale pacienti ho zvládajú bez výraznejších ťažkostí. Pred samotnou aplikáciou ošetrovanú oblasť chladíme, aby bola aplikácia pre pacienta čo najznesiteľnejšia a najmenej bolestivá. Efekt ošetrenia pacientovi výrazne zlepší kvalitu života a na jemné pichnutie ihlou okamžite zabudne 🙂

Po akom čase je potrebné zopakovať celú procedúru? Alebo je to individuálne?

Efekt ošetrenia pretrváva 3-9 mesiacov. Dĺžka pretrvávania účinku botulotoxínu je do určitej miery individuálna. Závisí napríklad od rýchlosti metabolizmu, fyzickej aktivity pacienta. Stáva sa, že u pacientov, ktorí pravidelne cvičia efekt botulotoxínu pretrváva kratšie. 

Objavujú sa aj názory, že potiť sa je prirodzené, pretože potením sa z tela dostávajú toxíny. Aplikáciu botoxu preto niektorí označujú aj ako krok proti prírode. Aký je na to Váš názor?

Potenie je prirodzený spôsob termoregulácie ľudského organizmu. Z tela sa vylučujú odpadové látky, avšak pri ošetrení podpazušia botulotoxínom ovplyvníme len veľmi malú plochu z celkového povrchu tela. Z toho vyplýva, že odpadové látky organizmus dokáže vylúčiť ostatnými potnými žľazami.

Objednať sa môžete na oddelení estetickej dermatológie Interklinik: 02/6823 0920.

www.interklinik.sk

 

Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *