Kinesio taping

Tí z nás, ktorí patria skôr k pasívnym športovcom a najväčším odborníkom na šport pri pozeraní televízie, si to už určite všimli. Áno, niektorí atléti v poslednej dobe radi ozdobujú svoje telo farebnými páskami na ramenách, kolene, či iných partiách tela. Tieto lepiace pásky však nie sú módnym doplnkom športovca, spĺňajú trošku iný účel – pomáhajú liečiť bolesť. Viete, že okrem profesionálnych športovcov môžu pomôcť aj vám?

Čo to Kinesio Taping vlastne je?

Kinesio Taping je elastická páska, ktorej aplikáciou na postihnutú časť tela dochádza k liečeniu zranenia. Ale kým si zadefinujeme účinky tejto metódy, poďme na to pekne po poriadku. Elastické pásky si totiž najprv museli prejsť dlhou evolúciou. Všetko to začalo ešte v 70-tych rokoch minulého storočia, keď chiropraktik Dr. Kenzo Kase začal pátrať po metóde športového tejpingu, ktorá by podporovala hojenie porušených a poranených tkanív, neobmedzovala pohyb fascií (pre nás laikov ľudovo povedané obalu svalov), prietok lymfy, či rozsah kĺbového pohybu. To sa totiž deje často pri bežnom pevnom tejpingu. Dlhých 6 rokov vyvíjal špeciálnu pásku, ktorá by sa najviac podobala elasticite ľudskej kože.

Nasledovalo ,,testovanie“…

Keďže išlo o revolúciu na poli športových zranení a zvládnutí bolesti, nový produkt musel pán doktor pekne najprv vyskúšať. Olympiáda v Soule v roku 1988 zatiaľ nepriniesla Kinesiu žiadnu slávu, to sa však zmenilo na letných olympijských hrách v Aténach v roku 2004. Metóda v kolíske olympijských hier učarovala nielen športovcom, ale i odborníkom. Od tohto roku je totiž vyučovaná a zastrešovaná Asociáciou Kinesiotapingu na celom svete. Zaujímavé, však? 🙂

V čom spočíva metóda? Ako ma pár centimetrov farebnej pásky môže dať dokopy?

Ako sme už spomínali, pásku treba aplikovať na tú časť tela, ktorá bola postihnutá, resp. poranená, pričom ju aplikujeme podľa toho, čo chceme docieliť. Čo to znamená? Tejpy sú elastické a požadovaný efekt dosahujeme podľa predpätia, akým tejp nanášame. Najčastejšie nanášame farebnú nálepku bez napätia pri pretiahnutí fascií a kože. Pri návrate do kludovej polohy páska akoby zvlnila kožu, čím ju nadľahčí, zvýši sa intersticiálny priestor, oddelia sa fascie a zníži sa tlak na cievy, čím príde k zlepšeniu prúdeniu lymfy a krvi. Vďaka tomuto procesu sa dĺžka hojenia skráti. Páska pôsobí uvoľňujúco a analgeticky.

Pri akých zraneniach je možné pásku používať?

Tejpy je možné využívať pri opuchoch, úrazoch, ale i pri zakrvácaní mäkkých tkanív. Pásky tiež pomáhajú pri svalových a kĺbových zraneniach, stuhnutiach, redukujú bolesť. Tiež si nimi môžete dopomôcť ku korekcii plochých nôh, haluxov, či skoliózy.

Ako často si Kinesio taping treba nanášať?

V prvom rade je dôležité, aby ste si uvedomili, že nejde o obyčajnú lepiacu pásku, ktorú sa už čoskoro chystáte použiť na lepenie vianočných darčekov, a preto je potrebné osloviť na aplikáciu odborníka. Liečba je individuálna, záleží od zranenia. Kinesio sa dokonca veľmi zriedka využíva ako liečebná pomôcka samostatne, väčšinou je súčasťou komplexnej liečby. Odborníci v rámci tejto liečby odporúčajú pásku prelepiť po troch dňoch, ak je ďalšia liečba ešte nutná. Krásnu farebnú, ale hlavne liečivú pásku vám aplikujú aj naši špecialisti – renomovaní fyzioterapeuti u nás v SPAKLINIK, tak neváhajte a rezervujte si termín ešte dnes 🙂

SPAKLINIK: 02/6823 0940

www.spaklinik.sk

Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *