nadcha_alergie

Rozkvitajúce stromy, teplé lúče, vôňa trávy. Idylický obraz, no nie pre alergika. Peľ z brezy, ovocných stromov ako jabloň, čerešňa či broskyňa, kvitnúce trávy, byliny, alebo repka olejná, predstavujú pre týchto nešťastníkov nebezpečný koktejl. Sú spúšťačom nepríjemnej nádchy, pôvodcom červených slziacich očí a nekonečného množstva vreckoviek. Dá sa s tým vôbec niečo robiť?

Keď nepomáhajú antihistaminiká

Povinnou výbavou každého alergika, bez ktorej ani za nič nevyjde z bytu, sú spreje, antihistaminiká alebo kortikoidy. Nie vždy však dokážu pomôcť natoľko, aby vás zbavili upchatého nosa. Ak ste sami obeťou alergie, poznáte tieto situácie dôverne. Slabšie rozoznávate chute, sliznica je opuchnutá a nádcha chronická. Ak medikamenty zlyhávajú a problém pretrváva či sa dokonca zhoršuje, môže odborný lekár prísť s návrhom na chirurgický zákrok. No aj ten môže mať viacero podôb.

Endoskop – záchrana počas peľovej sezóny

Najnovšie trendy v oblasti ORL hovoria o endoskopickej operácii nosa a prínosných dutín označovaných anglickou skratkou FESS. Táto metóda je šetrnejšia a minimalizuje pooperačné bolesti. Dajú sa ňou ošetriť nielen prínosové dutiny, ale aj slzné cesty, úrazy, vybočenia nosovej priehradky alebo čelová dutina. Základom je odstránenie takzvanej ostiomeatálnej jednotky (znie to síce ako niečo v motore, ale máme to v nose :-)). Je miesto, kde sa spájajú transportné cesty prednej skupiny prínosových dutín – čeľustnej, predných čuchových dutiniek a čelovej. Sliznice v tejto malej štrbinke môžu byť vzájomne stlačené, čo môže byť dôvodom vašej neprestávajúcej nádchy alebo zhoršeného dýchania. Počas operácie sa zároveň odstraňujú polypy, cysty, zahustený obsah a nenávratne degenerovaná sliznica dutín.

Pomoc aj pri chrápaní

Spozornieť by mali aj tí, ktorí po nociach „pília drevo“. Táto spomínaná štrbinka totiž môže byť príčinou aj chrápania. Z tejto nočnej šichty bývajú zväčša unavení vaši spolubývajúci, no o následkoch by ste vedeli rozprávať aj vy sami. Či ste vhodným adeptom na tento zásah posúdi najlepšie odborný lekár, no za návrat do spoločnej spálne vedľa milovanej osoby, to určite stojí.

Kedy to už prestane?!

Aj po operácii budete mať istý čas pocit, že nádcha pretrváva. No je to spôsobené pooperačným hojením a čistením dutín. Zmierniť tento stav pomôžu kvapky a výplachy nosných dutín. Týždeň po zákroku vám lekár vyberie FESS tampóny napustené hojivými a antibiotickými masťami. Postupne, deň za dňom budete pociťovať úľavu a zhlboka sa konečne nadýchnete 🙂

Viac informácií na: 02/6823 0911

www.interklinik.sk

Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *