stomatolog-anestezia-ilustr

Ak patríte medzi strachopudov, alebo pri slove zubár upadáte do mdlôb a v ušiach vám okamžite začne hučať vŕŕŕtačka – je pre vás dobrou správou, že boľavý zákrok môžete aj prespať. V narkóze. O jej možnostiach a rizikách rozpráva primár stomatológie Interklinik – MUDr. GORAN HRISTOVSKI.

Miestnosť plná vystresovaných ľudí, čo dobrovoľne čakajú na utrprnie v bielom kresle. Toto už dávno nie je obraz novodobej zubárskej profesie. Verili by ste, že zákrok môžete prespať a zobudíte sa už so zdravým chrupom? Alebo že počas toho, keď sa vám dentista s vervou vŕta v ústach, vy sledujete v pohodlnom kresle svoj obľúbený seriál Dr. House? Žiadna utópia.

„Ako jedna z mála súkromných kliník na Slovensku robíme stomatologické a stomatochirurgické zákroky v celkovej anestézii aj u malých detí,“ vyvracia mýtus o krvilačnom povolaní primár stomatológie Interklinik MUDr. Goran Hristovski.

Omámiť či uspať

Ak máte pred ambulanciou zubára a všetkými jeho úkonmi panický strach, stomatológovia ponúkajú dve možnosti, ako ochromiť bolesť. „Anestézia môže byť celková, keď za pacienta dýchajú v kompletne vybavenej operačnej sále prístroje, alebo je to analgosedácia priamo v ambulancii, keď pacient nie je intubovaný, stále samostatne dýcha a je len omámený,“ vysvetľuje rozdiel primár.

Celková narkóza nie je podľa jeho slov o nič rizikovejšia ako akýkoľvek iný medicínsky zákrok. „So špičkovým vybavením a prístrojmi, ktoré na našej klinike máme, nevidím dôvod, prečo by sme ju pacientovi neposkytli. Bez takto vybavených operačných sál si ťažko dovolíte človeka uspať, nieto ešte malé dieťa.“

Prekážkou pri zákroku v sladkom spánku môže byť anestéziológ, ktorý má hlavné slovo a zhodnotí riziká. „Väčšinou ide o prípady, keď pacient trpí závažnými ochoreniami. V takomto prípade však človek chodí k iným lekárom, nie k zubárovi,“ hovorí primár Hristovski.

Rýchly návrat

Výhodou celkovej narkózy je, že už tri alebo štyri hodiny po zákroku môžete z ambulancie odísť s novým chrupom po vlastných. Vďaka najnovším anestetikám, ktoré súkromná klinika používa, budete plne prebraní po štyroch hodinách. „V štátnej nemocnici to môže trvať aj pol dňa a ešte večer ste „oťapení“. U nás hneď po operácii dokáže pacient sedieť a komunikovať,“ dopĺňa.

 

 Entonox – ľudovo známy aj ako rajský plyn, je bezpečné a účinné analgetikum pre všetky situácie, v ktorých je potrebný rýchly ústup bolesti. Spýtajte sa svojho zubára.

 

V prípade akýchkoľvek komplikácii má lekársky tím pripravené aj lôžka a anestéziologickú sestru, ktorá rizikového pacienta monitoruje počas celej noci. S tradovaným mýtom, že anestézia je pre organizmus veľká záťaž a človek sa po nej nemusí prebrať, stomatológ nesúhlasí. „V medicíne je mnoho prípadov, ktoré organizmus zaťažia oveľa viac. V súčasnosti so špičkovými anestetikami a s prístrojmi je riziko úplne minimálne a zanedbateľné. Štatistike sa však neubránite. Do toho promile sa môže zmestiť každý človek na planéte. Hovorím tomu osud a zastihnúť vás môže kdekoľvek,“ hovorí.

U našich rakúskych susedov robia množstvo aj malých stomatochirurgických zákrokov v celkovej narkóze ako na bežiacom páse, a to úspešne.

Narkóza nie je len módny výmysel a východisko pre bojazlivých. Mnohí stomatológovia by volili túto možnosť, keby na to mali podmienky. Váš zubár by vám totiž nemusel pichať každých dvadsať minút injekciu. Pacient nemá od toľkého prepichovania precitlivené a zapálené ústa a vďaka tomu je celý zákrok aj kratší. – MUDr.Goran Hristovski

Kedy sa nechať uspať

Asi sa pýtate, či aj obyčajné vŕtanie jedného zuba môžete absolvovať v spánku? Odpoveď je áno. Či už vás trápi banálny kaz, alebo náročná operácia, anestéziu si môžete vypýtať vždy. Rozhodujúci je názor anestéziológa, ktorý vylúči prípadné riziká vzhľadom na váš zdravotný stav. U detí sa odporúča najmä analgosedácia.

 

Nemusíte sa báť pohŕdavých pohľadov dentistu, nemávne pri vašej požiadavke rukou. „Nikoho od zákroku v celkovej anestézii neodhovárame, odporučíme mu však viacero možností a je na pacientovi, ako sa rozhodne.“ Závisí teda od vašej psychiky, ktorý variant si zvolíte” – dodáva doktor Hristovski.

OBJEDNAJTE SA TERAZ  0918 46 13 85

 

Zdroj/autor. MUDr.Goran Hristovski, šarm, interklinik

Prečítajte si tiež:  Rajský plyn vás zbaví bolesti;  Ako sa to robí: Anestézia;

Túžite po pestrejších informáciách?

Spojte sa s nami:

 

Share

2 thoughts on “AKO NA ZUBY V narkóze

  1. Dobry den ja by som sa chcela opitat ja by som si chcela dat vybrat 20 zubov ale tak aby ste ma uspali mam strach zo zubarov kolko by ma to prosim stalo budem cakat na vasu odpoved dakujem

  2. Dobrý deň,

    chcela by som sa informovať či poskytujete analgosedáciu. Či je možné použitie pri každom zákroku a taktiež aj cenu podania analgosedácie.

    Za skorú odpoveď vopred ďakujem.

    S pozdravom

    Talapková

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *