urolog-muz-ilustr

Aj muži sa v strednom a vyššom veku stretávajú s mnohými nástrahami, ako je únava, nespavosť, depresia, nervozita, strata sily a vytrvalosti, zvýšenie tukovej hmoty, zhoršenie erekcie či zníženie libida. Toto všetko môže mať na svedomí – ANDROPAUZA.

„Len jeden z desiatich mužov s príznakmi andropauzy navštívi odborníka. Chlapi sa hanbia alebo problémy bagatelizujú,“ hovorí urológ MUDr. Ján Breza.

Viac ako 95 percent mužského testosterónu vytvárajú Leydigove bunky v semenníkoch. Zvyšok produkuje kôra nadobličiek a veľmi malé množstvá sa tvoria v bunkách mozgu. Ak hladina mužského pohlavného hormónu výrazne klesne, k slovu sa hlási andropauza.

Zo zdatného, optimisticky naladeného a pozitívne mysliaceho muža sa stane nevýkonný, pesimistický a depresívný hundroš.

„Charakteristickým znakom andropauzy je pokles sexuálnej túžby – libida, v penise môže ubúdať hladké svalstvo, čo sa prejaví erektilnou dysfunkciou. Pacienti sa často ponosujú, že by chceli, ale nefunguje to,“ komentuje urológ.

Ak trpíte dlhodobým nedostatkom testosterónu, svalstvo celého tela stráca na objeme a sile, tuk sa hromadí v oblasti brucha a bokov, stávate sa typickým „pupkatým“ chlapom. Okrem toho môžete menej zarastať na tvári, prísť o ochlpenie na prsiach a v podbruší, mať menšie a mäkšie semenníky.

Vaše prsia sa môžu zväčšiť, koža sa stáva suchou. Neuspokojte sa tým, že to všetko sú obyčajné príznaky starnutia. Andropauza totiž môže vážne ohroziť vaše zdravie.

 

Pri dlhodobom nedostatku testosterónu hrozí infarkt a mozgová porážka v dôsledku aterosklerózy, málokrvnosť, rovnako ako ženám v menopauze aj mužom začínajú rednúť kosti a dochádza k osteoporóze,“ varuje urológ.

 

Vravíte si, že ste mladí na tento problém? Omyl. Niektorým mužom začína testosterón ubúdať už v tridsiatke. Pozitívna správa je, že andropauza neskolí každého. Takisto fakt, že zatiaľ čo u žien dochádza po menopauze k úplnému vyhasnutiu tvorby ženského pohlavného hormónu estrogénu, mužské telo produkuje testosterón po celý život.

Týka sa aj mladších

Začiatok poklesu hladiny mužského pohlavného hormónu je individuálny, závisí aj od genetických daností. Po päťdesiatke sa pokles zrýchľuje, s pribúdajúcim vekom je čoraz častejší. Medzi 60- až 80-ročnými má problémy s andropauzou 20 až 30 percent mužov. Nedostatok testosterónu trápi po prekročení osemdesiatky už každého druhého muža.

„Leydigove bunky v semenníkoch nie sú schopné produkovať dostatok testosterónu, zvyčajne v dôsledku ich nedostatočného zásobenia krvou. Príčiny však môžu byť aj iné. Znížená funkcia semenníkov môže byť zdedená alebo spôsobená toxickými látkami, nádormi či operáciou,“ hovorí urológ.

Ak máte pocit, že si na vás brúsi zuby andropauza, navštívte urológa alebo sexuológa, prípadne andrológa. Pokúšať sa o náhradnú liečbu je zbytočné. Modrá tabletka síce zaručí kvalitnejšiu erekciu, ale chuť na sex vám nedodá.

Pozor na zázračné prírodné preparáty! Riskujete, že si kúpite drahý prípravok bez účinku.

Nebezpečné je aj nekontrolované užívanie anabolických steroidov kúpených pod rukou. Azda najviac sa testosterón dostáva do povedomia v spojení s kulturistami, ktorí chcú nadobudnúť svalovú hmotu rýchlo a bezbolestne.

Okrem hory svalov ich však spoznáte aj vďaka redším vlasom, početným vyrážkam na tvári i tele a agresivite. „Rednutie vlasov je geneticky podmienené. Na to, aby sa gén prejavil, je potrebná určitá hladina testosterónu. Ak mužovi s touto dedičnou záťažou zvýšime hladinu testosterónu na normu, môže dôjsť k zvýšenému vypadávaniu vlasov. Musíme ho na to pri predpisovaní liečby upozorniť.

Pri bežnej liečbe sa snažíme hladinu testosterónu udržiavať v normálnom rozmedzí, preto agresivita nehrozí. Užívanie testosterónu musí sledovať lekár. Androgény sú pre muža veľmi dôležité, no nielen nedostatok, ale aj nadbytok môže mať za následok chorobné zmeny v organizme,“ prízvukuje profesor Breza.

 

Predísť problémom s andropauzou a zníženej kvalite života pomáha krátke urologické vyšetrenie a včasná diagnostika možných komplikácií. Objednajte sa včas u nášho urológa v Interklinik.

 

OBJEDNAJTE SA TERAZ  +421 2 68 23 09 11 

 

Ako prebieha liečba

V odbornej ambulancii vás vyšetria bez písomného odporúčania všeobecného lekára. Čaká vás dotazník a vstupný pohovor. Koľko testosterónu máte v tele, ukážu krvné testy. Subjektívne a objektívne príznaky, ktoré sprevádzajú nízku hladinu testosterónu, sa musia potvrdiť aj laboratórne.

Lekár vám skontroluje semenníky, penis aj prostatu. Dôležitý je test na zistenie hladiny PSA – špecifického prostatického antigénu, ktorý potvrdí či vylúči riziko rakoviny prostaty.

Substitučná (náhradná) testosterónová liečba sa nesmie podávať pri rakovine prostaty alebo prsnej žľazy. Androgény nemôžu vyvolať vznik nádoru, jeho rast však urýchľujú. Prekážkou sú aj kardiovaskulárne ochorenia, ochorenia pečene, obličiek, cukrovka a spánkové apnoe,“ varuje odborník

Ak ste splnili všetky podmienky, vekové obmedzenie pre substitučnú liečbu nie je. Vaše sexuálne funkcie, telesná výkonnosť aj psychická pohoda by sa mali začať zlepšovať po troch až šiestich týždňoch.

Chýbajúci testosterón sa do tela dodáva prostredníctvom tabletiek, náplastí a gélov alebo injekciou aplikovanou raz za tri mesiace.

 

Zdroj:prof.mudr.jan breza, pluska, interklinik

Prečítajte si tiež: Aj muži majú svoje dni (2)Neignorujte svoju prostatu;

Túžite po pestrejších informáciách?

Spojte sa s nami:

Share

6 thoughts on “UROLÓG Aj muži majú svoje dni

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *