Pieskovanie-airflow-ilustr

Na žlté, zájdené a fľakaté zuby má vplyv veľa vecí, ale hlavne naša životospráva, rôzne pochutiny ako káva, víno, čaj či cigarety. Ďalšími príčinami sú prekonané choroby, agresívne medikamentózne liečby, dedičné predpoklady či jednoducho – náš vek.

Stomatológovia ponúkajú dva základné spôsoby, ako docieliť vyčistenie a zosvetlenie zubov:

  • mechanický – ide predovšetkým o odstránenie menej odolných povrchových pigmentov, o očistenie zubov než o ich bielenie v pravom slova zmysle.
  • chemický – za pomoci účinnej látky dochádza ku zmene pigmentov vo vnútri povrchovej vrstvy zubnej skloviny.

Najznámejším prostriedkom mechanického odstránenia pigmentov sú abrazívne (brúsiace) zubné pasty s mikročasticami (napr. bikarbonát sodný). Niektoré pasty môžu byť agresívnejšie na obnažené krčky a spôsobiť precitlivenosť zubov – preto je vhodné poradiť sa s lekárom a dentálnou hygieničkou.

 

OBJEDNAJTE SA TERAZ  421 2 68 23 09 30 / 0918 46 13 85

 

Jednou z možností ako získať úsmev bez zažltnutých zubov od fajčenia, kávy, čajov a iných pigmentujúcich látok, je metóda pieskovania zubov – Air Flow.

Pieskovanie zubov je metóda mechanického odstránenia pigmentácií zo zubov pomocou prášku tryskajúceho v prúde vody a vzduchu. Jemný prášok (bikarbonát sodný), vďaka silnému prúdu vody a vzduchu zo špeciálneho prístroja jemne, ale dôkladne odstraňuje menej odolné pigmenty z povrchu skloviny. Ošetrenie trvá približne hodinu. Po pieskovaní zubov nasleduje ošetrenie fluoridovými preparátmi, ktoré zaručia komplexnú ochranu zubov.

  • Pieskovaniu predchádza vyšetrenie u zubného lekára. Zuby by ste mali mať ošetrené a bez kazov.
  • Je potrebné absolvovať  profesionálnu ústnu hygienu a odstráneniť zubný kameň.
  • Pieskovanie je estetický a nie liečebný výkon.
  • Neodporúča sa konzumácia niektorých potravín a nápojov cca 2 hodiny po pieskovaní – káva, čierny a zelený čaj, červené víno, čučoriedky, cvikla, karí korenie, sójová omáčka, špenát, kečup a iné. Neodporúča sa konzumácia citrusových plodov, džúsov a celkovo kyslých potravín.

Úplne by ste mali obmedziť fajčenie cigariet, cigár a žuvanie tabaku.

Ošetrenie nie je trvalé a postupne dochádza k opätovnému zafarbovaniu zubov. Preto je dôležitá následná starostlivosť o vaše zuby a ďasná používaním vhodných pomôcok. S ich výberom vám pomôže dentálna hygienička. Naučí vás, ako účinne odstraňovať povlak zo zubov a ako používať medzizubnú kefku či dentálnu niť.

 

Ideálne je navštevovať dentálnu hygieničku dvakrát do roka, v prípade chronických alebo dlhodobých problémov so zubami aspoň štyrikrát ročne. Výborné je prichádzať už aj s malými deťmi, aby si zvykli na prostredie, aby sa pre ne takéto návštevy a vyšetrenia stali prirodzenými.

 

VIDEO EMS Air Flow

 

Zdroj: adhsr, stomatologia, interklinik

Prečítajte si tiež: Chcete belšie zuby? ; Zubný kameň a pieskovanie ;Dentálna hygiena;

Túžite po pestrejších informáciách?

Spojte sa s nami:

Share

2 thoughts on “AKO NA ZUBY Očistné pieskovanie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *