zuby-cokolada-ilustr

Existujú potraviny, ktoré vám vybielia zuby prirodzenou cestou. Pite zelený čaj, jedzte viac tmavej čokolády, syrov a jahôd. Zelený čaj obsahuje triesloviny, ktoré ničia baktérie, čokoláda spevňuje sklovinu,  jahody obsahujú zase kyselinu jablčnú, ktorá odstraňuje škvrny.

Na žlté, zájdené a fľakaté zuby má vplyv veľa vecí, ale hlavne naša životospráva, rôzne pochutiny, bez ktorých si niektorí z nás nevedia predstaviť bežnú existenciu, ako káva, víno, čaj či cigarety. Ďalšími príčinami sú prekonané choroby, agresívne medikamentózne liečby, dedičné predpoklady či jednoducho náš vek.

Stomatológovia poznajú dva základné spôsoby bielenia zubov – mechanický (pieskovanie, zubná kefka) odstraňujú sa menej odolné povrchové pigmenty, ide skôr o očistenie zubov, než o ich bielenie v pravom slova zmysle a chemický – kedy s pomocou účinnej látky dochádza ku zmene pigmentov vo vnútri povrchovej vrstvy zubnej skloviny.

Existujú však potraviny, ktoré vám pomôžu zosvetliť zuby prirodzenou cestou.

Tmavá čokoláda – obsahuje alkaloid – teobromín, nachádzajúci sa v plodoch kakaovníka. Horký prášok vám pomôže spevniť zubnú sklovonu a zabráni tvorbe neestetických škvŕn. Žiaľ, netýka sa to mliečnej čokolády, ktorá naopak, môže spôsobiť svojim obsahom cukru a mlieka – nepríjemny zápach.

Zelený čaj – obsahuje tanín, trieslovinu ničiacu baktérie a zabraňujúcu tvorbe škvŕn. Nápoj obsahuje tiež chemické látky nazývané polyfenoly, ktoré znižujú ústne kyseliny. Pitie zeleného čaju zvyšuje hladinu fluoridov v ústach a tak pomáha k spevneniu skloviny.

Jahody – obsahujú enzýn, ktorý je prirodzeným zubným bielidlom. Jahody môžete rozmliaždiť pomocou zubnej kefky a naniesť na zuby a minútu počkať. Do jahodovej zmesy tiež môžete pridať aj malé množstvo jedlej sódy. Toto prirodzené bielenie  má však svoje úskalia, pretože kyselina jablčná, ktorú jahody obsahujú, môže vašej sklovine ublížiť. Preto je vhodné, bieliť zuby pomocou jahôd maximálne raz za dva týždne.

 

Pri chemickom bielení zubov je dôležité prísne dodržiavať stanovené stravovacie návyky, pretože sa po ňom môže prejaviť vyššia citlivosť zubov na niektoré potraviny. Zuby po takomto bielení môžu dokonca citlivejšie reagovať na niektoré druhy potravín ako pred samotným bielením. Po chemickom bielení je nutné vyhýbať sa potravinám, ktoré obsahujú silné farbivá, vrátane tých prírodných. –  MUDr. Goran Hristovski , primár stomatológie, Interklinik

 

Syry, mlieko a mliečne výrobky – sú dôležitým zdrojom vápnika, ktorý je potrebný pre zdravé zuby. Vápnik je kľúčovou zložkou minerálu hydroxyapatit-u, ktorý posilňuje sklovinu a kosti. Mliečne výrobky, špeciálne syry, obsahujú bielkovinu kazeín, ktorá podľa výskumov môže hrať dôležitú úlohu, spoločne s vápnikom, v spevňovaní a prirodzenej oprave zubnej skloviny.

Orechy, semená, jablká a hrušky – vám svojou „drsnou“ štruktúrou pomôžu zo zubov očistiť povlak a škvrny. Pomáhajú tak i čisteniu a spevneniu ďasien. Vysoký obsah vody v jablkách a hruškách, zvyšuje tvorbu slín, ktoré sú zase dôležité pre ničenie baktérií.

 

Zdroj: dailymail, stomatologia,interklinik

Prečítajte si: Ako sa to robí – biele zuby;

Túžite po pestrejších informáciách?

Spojte sa s nami:

Share

One thought on “AKO NA TO Chcete belšie zuby?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *