Zuby-nastroje-ilustr

Zubný povlak – nános zvyškov potravy, baktérií a mikroorganizmov, ktoré sa hromadia v ústach,  je základom pre tvorbu kazov a zubného kameňa. Keď si zuby neumývame alebo si ich umývame nesprávne, povlak na zuboch je čoraz hustejší a napokon stvrdne až na kameň… 

Najdôležitejšia je v tomto prípade prevencia, pretože keď sa už raz zubný kameň vytvorí, môže na zuboch zanechať dlhodobé následky alebo nás o ne celkom pripraviť. Preventívne opatrenia sú pritom absolútne nenáročné a jednoduché – pravidelne si čistiť zuby, umývať si ich mäkkou kefkou s hustými štetinami a chodiť na prehliadky k zubárovi.

Dobrou pomocníčkou je aj dentálna niť medzizubná kefka. Dostanú sa aj tam, kde sa klasická kefka nezmestí a dôkladne vyčistia medzizubné priestory.

To, že sa nám v ústach tvorí zubný kameň nie je nič mimoriadne. Podstatné je, aby sme vedeli, ako mu predchádzať a čo robiť, keď sa objaví. U niekoho sa môže tvoriť častejšie a rýchlejšie nielen kvôli nesprávnej starostlivosti a zanedbanej hygiene, ale napríklad aj vtedy, ak máme husté sliny a zuby sa staráme len priemerne.

Zubný kameň sa dá spoznať veľmi ľahko, už voľným okom spozorujeme na zuboch žltý, hnedý alebo niekedy až čierny nános. Na dotyk môže byť nepríjemne drsný – nie však u každého. Niektorým ľuďom až stomatológ povie, že majú zubný kameň. Najčastejšie sa objavuje pri vývodoch veľkých slinných žliaz, na horných zadných zuboch a na spodnej sánke na predných zuboch, zvyčajne na strane jazyka.

 

Zuby silné, zdravé a biele ako perličky dostal do vienka len málokto. Väčšinou sa k nim musíme prebojovať pravidelnou starostlivosťou a správnou ústnou hygienou. Ak ju zanedbáme, v ústach začne úradovať zubný povlak – nános zvyškov potravy, baktérií a mikroorganizmov, ktoré sa hromadia v ústach.

 

Ako sa ho zbaviť

Ideálne je ísť k zubárovi ešte predtým, než sa nám na zuboch usadí „len” povlak, ešte nezmenený na kameň. Vtedy sa používa takzvané pieskovanie – metóda, pri ktorej sa používajú špeciálne rotačné kefky a pasty, hovoríme o takzvanom polishingu – leštení. Povlaky a pigmenty sa odstraňujú prúdom piesku, vzduchu a vody.

Ak prídeme so zubami zanesenými zubným kameňom, stomatológ alebo dentálna hygienička ho odstráni pomocou ultrazvuku, špeciálnych škrabiek a kyriet (chirurgických lyžičiek). Kameň sa vďaka nim od zubov ľahšie odtrhne a ak zostanú nejaké zvyšky, dočistia sa pomocou špeciálnych manuálnych nástrojov.

Tento zákrok nie je bolestivý, avšak nepatrí medzi najpríjemnejšie. Celý zákrok napokon zubár ukončí dezinfekčným výplachom, ktorý ošetrí aj ďasná. Po takomto zákroku sú zuby viditeľne čistejšie, farebne jasnejšie a belšie.

Nepríjemné dôsledky

Ak necháme zubný kameň v našich ústach bez povšimnutia, pripomenie sa časom sám. Prvým problémom je krvácanie ďasien, neskôr sa zapália a zduria. V ďalšom štádiu dochádza k poškodeniu závesného aparátu zuba, čiže vlákien, ktoré fixujú zub ku kosti. Zub sa začne kývať a napokon vypadne.

Problém s upevnením zubov v kosti má svoj odborný názov – parodontitída. Je to z gréčtiny – „para odontom” znamená „okolo zuba”. Táto choroba je spolu so zubným kazom najčastejším problémom chrupu. Po tridsiatke ju má takmer 80 percent ľudí. Príčinou jej vzniku je hlavne zubný povlak, v ktorom sa nachádzajú milióny baktérií. Tie vylučujú sírové kyseliny a tým doslova rozožierajú zubnú sklovinu. Škodia takisto ďasnám – vznikajú zápaly.

Proces je pomalý a môže trvať aj niekoľko rokov, preto sa často stáva, že do ambulancie prichádzame až s pokročilým štádiom paradontitídy. Máme problémy s krvácaním ďasien, medzi zubami sa nám začínajú tvoriť medzery a odhaľujú sa zubné kŕčky. Aj v tomto prípade ale platí, že niet nad prevenciu.

Pravidelné umývanie a čistenie zubov nenahradí ani ten najlepší zubár, lieky či veda.

 

Zdroj: zdravedasna, interklinik

Prečítajte si tiež:  Dentálna hygienaParadontitída;

Túžite po pestrejších informáciách?

Spojte sa s nami:

Share

2 thoughts on “AKO NA ZUBY Zubný kameň a pieskovanie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *