zuby-trhanie-ilustr

Sú to vlastne tretie stoličky, ktoré vyrastajú ako posledné v poradí. Najčastejšie sa hlásia medzi 18. a 20. rokom. Môžu sa, samozrejme, prerezať aj skôr alebo oveľa neskôr, najpodstatnejšie je, aby sa na svet dostali ľahko a bez komplikácií. Niekto ani nevie, že ich má, iného vedia pekne potrápiť.

Zuby múdrosti majú veľmi často atypické tvary aj korene, a tak sa stáva, že sa jednoducho nezmestia tam, kam by sa mali a tlačia do všetkého naokolo. Spôsobujú tak nemalé problémy – infekcie, zápaly a hnisanie.

Bolesť po dávkach

Najhoršie je, keď sa zub múdrosti prerezáva aj niekoľko rokov, ohlasuje sa v pravidelných intervaloch a tie si poriadne „užívame”. Ničím výnimočným nie sú teploty, zápaly mandlí, bolesti ucha či hrdla. Ten najhorší zápal nás môže aj umlčať – spôsobí to, že sa nám nedajú otvárať ústa a už vôbec nemôžeme artikulovať.

Kvôli jednému zubu nás bolí doslova celá hlava a sme vyradení z normálneho života. V takýchto prípadoch nastupujú antibiotiká, ktoré zápal zmiernia. Problém s prerezávaním zubu múdrosti však neodstránia, na ten sú len dve riešenia: vytrhnúť alebo podstúpiť dekapsuláciu, čiže chirurgické uvoľnenie mäkkých tkanív okolo zuba, aby sa tak uvoľnil priestor na jeho rast – to v prípade, že má dostatok miesta.

Vytrhnúť alebo nevytrhnúť

Každý, kto si prežil svoje peklo čo i len s jednou osmičkou, väčšinou sa rozhodne dať si vytrhnúť každú ďalšiu, čo sa ozve. Radšej chvíľka bolesti ako trápiť sa celé dni, týždne či mesiace. Zubní lekári však zastávajú názor, že trhať by sa malo len v tom prípade, ak zub múdrosti nemá šancu prerezať sa alebo ak je naklonený tak, že tlačí na zub pred ním.

Osmičky určite nie sú zbytočné alebo nadpočetné zuby. Zídu sa nám hlavne v staršom veku, keď prídeme o niektoré zuby a budeme si napríklad chcieť dať urobiť mostík. Na druhej strane, ak necháme osmičkám voľný priebeh a budú sa prerezávať dlhodobo, môžeme si vykoledovať chronické zápaly, zvýšenú teplotu či zväčšenie lymfatických uzlín. Na to niekedy nezaberajú ani lieky.

 

OBJEDNAJTE SA TERAZ  +421 2 68 23 09 30 / 0918 46 13 85

 

Musí ísť von

Keď už niet inej možnosti a zub múdrosti musí ísť preč, trhanie prebieha ako pri ostatných zuboch, pomocou klieští vcelku.

Sú však aj výnimočné komplikované prípady, kedy sa zub musí rozrezať na niekoľko častí a tie sa potom jednotlivo vyberajú von. Zákrok sa robí v lokálnom znecitlivení, kedy človek necíti bolesť, len tlak a ťah. Po asi dvoch hodinách znecitlivenie ustúpi a môžu sa objaviť bolesti alebo opuchy, čo je ale v takýchto prípadoch bežné. Ranu by sme si nemali tlačiť jazykom, nemali by sme si z nej vyciciavať krv ani ju príliš vyplachovať – to všetko len podporuje ďalšie krvácanie.

Prvé štyri hodiny po vytrhnutí nesmieme jesť, potom nastupuje len tekutá alebo kašovitá strava. Na čerstvú ranu po trhaní pomáhajú chladné obklady, prikladanie ľadu alebo aj odvar z harmančeku a výborný je aj chlórhexidínový roztok Curasept.

Obklady dokážu znížiť teplotu, utlmiť bolesť, zmenšiť opuch aj upokojiť zápal. Neodporúča sa fajčiť a piť alkohol, lebo tabakový dym narúša a predlžuje hojenie rany a alkohol zase podporuje krvácanie. Proti bolesti pomôžu aj voľno predajné lieky. K stomatológovi treba ísť vtedy, ak sa vytvorí extrémny opuch a ak bolesti pretrvávajú aj po piatich dňoch od zákroku.

 

Zdroj: pr-zdravedasna, interklinik-stomatologia;

Prečítajte si tiež: Zubný kameň a pieskovanie; Bez zubára;

Túžite po pestrejších informáciách?

Spojte sa s nami:

 

 

Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *