Liposukcia je zákrok, pri ktorom sa odstraňuje lokálne nahromadené množstvo tuku pomocou tenkých kovových trubičiek – kanýl, ktorými sa rozrušia tukové bunky a ďalej pomocou podtlaku sa uvoľnený tukový rôsol odsaje von z tela. Čo sa bude diať po operácii?

Pri jednom liposukčnom operačnom zákroku vám chirurg odsaje z tela zvyčajne 2,5 až 5 litrov tuku. Väčšie množstvo, kvôli zvýšenému riziku komplikácií, odborníci ani neodporúčajú. V prípade veľkého množstva tukového nadbytku, vám chirurg odporučí zopakovanie operácia v intervale jedného až troch mesiacov.

Po liposukcii sa vaša celková hmotnosť zníži len veľmi málo. V skutočnosti, v prvých týždňoch po zákroku, môžete dokonca zaznamenať aj mierny nárast hmotnosti v dôsledku takzvanej retencie – zadržiavania vody v tele.

Dôvodom toho, že vám„príliš“ neubudne z váhy je tiež fakt, že samotné bunky veľa nevážia. K zmene formy postavy a tela však viditeľne dôjde, čím sa len potvrdzuje skutočnosť, že liposukcia neslúži k schudnutiu, ale k takzvanému body-contouringu, čiže k modelovaniu postavy.

Pooperačné bolesti

Podľa chirurgov, existuje len veľmi málo operačných zákrokov, ktoré sú úplne alebo takmer bezbolestné. V prípade liposukcie sa intenzita bolesti pri každom pacientovi líši, ale dá sa pomerne dobre kontrolovať, utišovať analgetikami, ktoré vám budú podané tesne po operácii, následne pri hospitalizácii alebo počas prvých dní pobytu doma.

Úvodná bolesť strednej intenzity trvá približne tri dni, potom rýchlo ustupuje. Po týždni, maximálne dvoch, môžete nastúpiť do práce. Zvyšková bolestivosť v operovaných oblastiach – hlavne na dotyk a tlak – spolu so stuhnutosťou, sa môže prejavovať ešte štyri-päť týždňov.

Pooperačné následky

Po liposukčnom zákroku vám z miesta rezu bude vytekať menšie množstvo tekutiny. Je to tým, že v prvých 24-48 hodinách po operácii, dôjde k nahromadeniu krvnej tekutiny. Preto je napríklad po liposukcii brucha ponechaný v rane takzvaný drén, ktorý sa môže už na druhý alebo tretí deň po operácii odstrániť.

Ďalšími bežnými pooperačnými prejavmi sú opuchy a podliatiny rôznych stupňov. Niekedy bývajú modriny malé, niekedy rozsiahle. Väčšinou zmiznú do troch týždňov, tie žltkavé môžu byť výnimočne viditeľné aj dva mesiace. Tkanivový opuch však môže trvať aj osem týždňov.

V prípade operácie brušnej oblasti môže hlavne u mužov opuch aj migrovať, posúvať sa smerom dole k trieslam a rozkroku. Takýto stav môže trvať sedem až desať dní.

Po dvoch až troch týždňoch po zákroku, budete cítiť, že operované oblasti sú na dotyk tvrdé a prechodne aj mierne nerovné. Je to súčasť bežného hojenia.

Plochy ošetrené liposukciou sa začínajú hojiť jazvovým tkanivom a to je zo začiatku tvrdé. Doba stvrdnutia a nepravidelností (koža sa môže zvrásniť do podoby tzv. pomarančovej kôry) môže trvať tri- štyri mesiace.

Bežná je aj zmena citlivosti, alebo naopak necitlivenosti  v operovanej oblasti. To sú všetko normálne prejavy, ktoré v priebehu mesiaca – dvoch úplne ustúpia.

Pooperačné jazvy

Jazvy sú normálnym následkom po akomkoľvek chirurgickom zákroku. Po liposukcii bývajú ale veľmi malé. V závislosti od operovanej oblasti majú dĺžku 3-6 mm. Chirurg vedie podľa možností rez v prirodzených záhyboch kože a na najmenej viditeľných miestach.

Zvyčajne pre vybranú oblasť sú nutné 2-3 rezy. Jazvy po liposukcii bývajú teda krátke a všeobecne sa dobre hoja. Jazvy sú však trvalé a nedajú sa nikdy odstrániť (ani plastickou operáciou) úplne. Môže sa len pomocou dermatologických prípravkov (prípadne operačne) korigovať ich vzhľad.

Zdroj/autor: interklinik, plasticka-chirurgia

 

Značky plasticka chirurgia odsavanie tuku interklinik Príručka plastickej chirurgie – Liposukcia (3)

 Túžite po pestrejších informáciách?

Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *