psa-rakovina prostaty

Mnoho z nás žien sa udržiava v dobrej kondícii po celý rok. Okrem kaderníčky, vizážistky a nechtárky preventívne navštevujeme očného, zubára, obvodného lekára a kožnú, aby sme sa vyhli neskorším zbytočným komplikáciám. Pri akomkoľvek gynekologickom probléme však o návšteve odborníka váhame, nie všetkým ženám je totiž príjemná…V takýchto momentoch našťastie prichádza k slovu naša silnejšia polovička – muž-samec, ktorý nás presviedča o nutnosti absolvovania vyšetrenia. Je schopný zodvihnúť telefón a dohodnúť termín, veď ide predsa o blaho nás oboch, no nie? Ach, ste takí zlatí, keď sa o nás bojíte 🙂 Ale myslite už aj na seba.

Večný strašiak všetkých mužov je…

…mužská alternatíva gynekológa – urológ. Milí muži, keď už sa tak o nás pekne staráte, zamysleli ste sa niekedy, že je čas urobiť niečo aj pre vaše zdravie? Aj keď to nemusí byť príjemné, je čas, aby ste zahryzli do jazyka a prekonali strach. Z čoho? Rakovina prostaty – to je slovné spojenie, s ktorým sa v súčasnosti stretávame čoraz viac a viac. Pred stykom s debatou na túto tému uteká aj silnejšia korba, rešpektovaná autorita. Ale prečo? Vieme, že návšteva urológa nie je asi veľmi príjemná, ale keď to vieme vydržať my, môžete aj vy, veď ste predsa takí silní…

Čo to vlastne tá prostata je

Prostata, resp. predstojná žľaza je žľazový orgán mužského reprodukčného systému. Mnohé zdroje uvádzajú, že má veľkosť vlašského orecha – je dlhá tak cca 3 cm a váži možno 30 gramov. Je umiestnená na hrdle močového mechúra, v prednej časti konečníka. Týchto 30 gramov je pre muža veľmi užitočným orgánom, no jej prirodzenou vlastnosťou je, že sa v určitom veku začne zväčšovať, čo môže spôsobiť ťažkosti. Netreba však panikáriť, samotné zväčšenie prostaty nie je nebezpečné. Nejde totiž o rakovinu, čo si mnohí páni myslia. Ide o nezhubné množenie tkaniva prostaty, ktoré sa odborne nazýva benígna prostatická hyperplázia a je to prirodzená reakcia vzhľadom k veku jedinca.

Najčastejšej forme rakoviny u mužov sa dá ale jednoducho predísť. Ako?

 Zdravie je to jediné, čo máme. A ak náš zdravotný stav kolíše hore-dole, netreba si pred ním zakrývať oči a už vôbec nie uši (stále narážame na vás – chlapov). Mnohí z mužov nevedia, že aj malá bolesť pri močení môže byť jedným z príznakov vážneho ochorenia. Ďalšími príznakmi choroby prostaty môže byť problém so začatím a zastavením močenia, prúd moču môže byť aj pri veľkom úsilí slabý. O krvi v moči, bolestivej ejakulácii a o impotencii už ani nehovoríme. Au au, veru, nič príjemné. Ale…

Netreba zúfať, všetkému sa dá predísť 🙂 Netreba hneď maľovať čerta na stenu a myslieť na to najhoršie. Práve pravidelná návšteva odborníka dokáže mnohým problémom predísť. Stačí napríklad základné vyšetrenie – skríning prostaty – vyšetrenie mužov vo vekovej skupine, ktorá ešte nemá žiadne urologické ťažkosti. Vyšetrenie je zamerané na včasné zachytenie choroby, ktorá sa následne lieči.

Všetko je vo vašich rukách. Váš lekár vám dôkladne vysvetlí ako vyšetrenie prebieha, prípadne vám odporučí ďalšie vyšetrenia. Ošetrenie sa odporúča mužom po 50. roku života, v prípade, že sú v rodine určité predispozície na ochorenie tohto pôvodu, určite treba vyhľadať odborníka skôr.

Zopár metód diagnostiky

Už sme spomínali, že návšteva u urológa nie je pre chlapov úplným ternom, vedia totiž, čo ich čaká. Najčastejšou metódou je vyšetrenie prstom cez konečník, cez ktorý sa dá dobre nahmatať veľkosť, povrch a celkový stav prostaty. Veľmi dôležité je aj ultrazvukové vyšetreie a odber krvi na PSA (prostatiackého specifický antigén). Abnormálne vysoké hladiny PSA v krvi môžu znamenať, že testovaný muž má rakovinu. Ak má lekár vážne podozrenie na rakovinu prostaty, vykoná biopsiu – ihlou odoberie vzorku zo žľazy a následne ju zanalyzuje.

Milí páni, ak sa vám posledný odsek tohto príspevku nečítal príjemne, určite sa zamyslite akú hodnotu má život a urobte niečo pre seba – absolvujte preventívnu prehliadku. V Interklinik nájdete skúsených urológov, ktorí sa o Vás určite postarajú. A ak to nechcete urobiť pre seba, urobte to aspoň pre nás 🙂

Objednať sa môžete na: 02/6823 0950

www.interklinik.sk

 

 

 

 

 

 

Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *