Ak ste sa aj vy nedávno zaradili medzi budúce mamičky, okrem nekonečných hodín strávených nad kalendárom pri výbere mena, poľovania na najnovšie módne baby kúsky v blízkom aj ďalekom okolí a vypracovávania zoznamu, na aké všetky krúžky svojho nesporne nadaného juniora (po rodičoch samozrejme) o pár rokov prihlásite, mali by ste už teraz myslieť aj na jeho zdravie. 

Doštičky, krvinky, ale aj DNA juniora 

Trisomy test je bezbolestné skríningové vyšetrenie, ktoré dokáže z analýzy vašej krvi s veľkou presnosťou vylúčiť chromozómové poruchy dieťatka. V krvi vám totiž s príchodom vášho nového nájomcu okrem všakovakých doštičiek a krviniek, začína prúdiť aj DNA vášho juniora. To je možné izolovať a z neho jednoducho potom zistiť, v akej zdravotnej kondícií sa váš malý junior nachádza. A malý doslovne, keďže vyšetriť sa môžete nechať už od dvanásteho týždňa. Test je navyše neinvazívny, čo znamená, že pri vyšetrení lekár nebude nijakým spôsobom zasahovať do vášho organizmu, napríklad odberom plodovej vody alebo podobne.

Trošku matematiky

Ak sa aj vy po prelúskaní slovíčok skríning a neinvazívny zamýšľate nad tým, čo je to vlastne ten Trisomy a ako chutí, zvoľnite tempo, vyložte nohy na stôl, my vám to objasníme. Ľudská DNA je uložená v chromozómoch. V zdravej bunke sa nachádza presne štyridsaťšesť chromozómov usporiadaných v pároch. Dvadsaťtri od matky a dvadsaťtri od otca. Môžeme ďalej? Tak teda, niekedy môže dôjsť k náhodnej chybe a namiesto dvojice chromozómov vznikne trojica a vtedy hovoríme o trizómii. Najznámejšou trizómiou je Downov syndróm, zriedkavejší je Edwardsov či Patauov.

Tridsaťpäť krížikov a viac

Pre Trisomy test by ste sa mali rozhodnúť najmä, ak ste už niekedy prekonali tehotenstvo s niektorou zo spomínaných porúch, ak viete o niektorých z týchto chorôb v rodine a pripísali ste si tridsaťpäť krížikov alebo máte za sebou viacero potratov. Zbystriť pozornosť by ste mali aj po umelom oplodnení alebo pozitívnom výsledku biochemického skríningu, ktorý sa v bežnej praxi overuje invazívnym rizikovým vyšetrením – najčastejšie odberom plodovej vody.

Zabudnite na žltú

Na vyšetrenie postačí lekárovi desať mililitrov vašej krvi. Tá sa následne odošle do laboratória, kde sa zanalyzuje špeciálnou metódou. Na výsledky sa potom môžete tešiť už do piatich pracovných dní. Čerešničkou na Trisomy torte je to, že tento test vyvinuli šikovní Slováci, čo pozitívne vplýva na rýchlosť spracovania, ale aj jeho cenu. Citlivosť Trisomy testu je 99 percent, navyše nepredstavuje pre vás ani vaše dieťatko žiadne riziko. Dá sa ním tiež už v dvanástom týždni určiť pravdepodobné pohlavie.

OBJEDNAŤ SA MÔŽETE NA: 02/6823 0950

 

Zdroj: interklinik, medirex group

Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *