lingvalny strojcek, interklinik, incognito

Krásne, zdravé a rovné zuby už dávno nie sú výsadou hollywoodskych herečiek, či moderátoriek hlavných správ. Krivé zuby sa dnes proste nenosia. Oslnivý úsmev ako z americkej reklamy na najnovšiu zubnú pastu je síce fajn, ale nemáte práve chuť na plné ústa kovu akoby ste vykradli železiarstvo? Zabudnite na ostych, železo a poškriabanú sklovinu a prečítajte si viac o neviditeľnom tajomstve krásneho a zdravého úsmevu.

Zvnútra je to lepšie

Už v starovekom Grécku spájali zakrivené zuby pomocou zlatého drôtu, ktorý bol vlastne prvým zubným strojčekom. Keby však trójska Helena poznala neviditeľný, určite by siahla radšej po ňom a usmievala sa tak na svet bezkovovým prirodzeným úsmevom. Helena to však už má za sebou a tento výdobytok modernej čeľustnej ortopédie je určený pre nás – ženy dneška.

Neviditeľný alebo lingválny sa mu hovorí preto, že jednotlivé časti (zámky, drôt a gumičky) sa pripevňujú na vnútornú (lingválnu) plochu zubov, preto na prvý pohľad skutočne nie je vidieť. Neviditeľný strojček pracuje rovnako precízne a efektívne ako klasický fixný strojček nalepený „zvonka“, jediný výrazný rozdiel je ten, že sa s ním budete viac usmievať. Môžete si tak naplno vychutnať všetky dôležité udalosti i každodenné radosti, ktoré život prináša.

Na veku nezáleží

Ďalšou dobrou správou je, že vek v tomto prípade nehrá žiadnu rolu. Pokiaľ sú vaše zuby v ústach, dajú sa korigovať. „O liečbu pomocou lingválneho strojčeka majú veľký záujem aj pacientky po tridsiatke, či štyridsiatke, prípadne aj vyššie vekové kategórie. Estetické hľadisko je vo väčšine prípadov primárnym dôvodom liečby, avšak tá so sebou prináša aj ďalšie benefity. Tým, že sa dajú zuby do správneho postavenia, znižuje sa aj percento parodontálnych ochorení, kazivosti zubov, či dokonca bolestí hlavy a svalov tváre a krku,“ hovorí MUDr. Simona Dianišková

Vrátia sa?

Vrátia! Takmer neviditeľná liečba nebýva dlhšia v porovnaní s klasickou, trvá rok a pol až dva. Ak však po skončení aktívnej liečby zuby nenaučíme existovať bez strojčeka, vrátia sa do pôvodnej polohy a sme tam, kde sme boli. Túto informáciu majú totiž v sebe geneticky zakódovanú. Lekár vám preto po vybratí neviditeľného strojčeka dá na nejaký ten čas ešte špeciálnu dlahu, ktorú však budete nosiť už len v noci, aby sa výsledok ustálil.

Keď nie zlato v hrdle, aspoň za zubami

Pre samotného lekára aj laboratórium sú neviditeľné strojčeky celkom slušnou fuškou. Predstavujú totiž precíznejšiu a náročnejšiu prácu, pretože musia byť vytvorené presne na mieru. „Komponenty lingválneho aparátu sú navrhnuté s cieľom čo najmenej prekážať pri jedení a rozprávaní. Majú tiež výborné mechanické vlastnosti, pretože sú vyrobené zo zliatin zlata,“ dodáva MUDr. Simona Dianišková.

Medzi ich ďalšie výhody patrí aj lepšia znášanlivosť u pacientok alergických na nikel, vyššia účinnosť pri určitých diagnózach oproti klasickému strojčeku „zvonka“, žiadne riziko poškodenia skloviny na viditeľných plochách zubov a samozrejme diskrétnosť. A ako už pri dobrých veciach býva zvykom, aj keby sme sa ako snažili, nevýhod veľa nenájdeme. Rozmýšľať možno budete nad trocha vyššou cenou alebo mierne sťaženou hygienou. Keď sa však naučíte ako na to, nebude to pre vás žiadny problém. Váš úsmev si predsa zaslúži to najlepšie.

Turecký med naspäť do Turecka!

Ak ste sa teda rozhodli pre lingválnu liečbu, mali by ste svojmu novému nájomcovi dopriať aj náležitú starostlivosť. Treba si na nejaký ten čas odoprieť žuvačky a tiež jedlé lepidlá, ako napríklad turecký med, či karamel. Zabudnúť by ste tiež mali na potraviny, ktoré zaliezajú do zubov aj bez strojčeka a k večernému filmu si namiesto popcornu otvoriť radšej balíček tyčiniek. Čo sa týka samotnej starostlivosti o vaše poklady, vo vašej dentálnej výbave by okrem klasickej zubnej kefky nemali chýbať ani medzizubné, či jednozväzkové kefky. Odporúčajú sa tiež pasty a ústne vody s väčším obsahom fluóru.

Zdroj: interklinik, mudr. dianišková, mudr. hristovski, mudr. brockman

Spojte sa s nami!

Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *