Krásny a žiarivý úsmev je silnou ženskou zbraňou. Mnohé to predsa poznáte, niekedy sa stačí len usmiať a hneď ide všetko jednoduchšie. Ako sa však k nemu dopracovať, keď sa na nás z každej strany valia tisíce poloprávd o zázračných zubných pastách a umývaní zubov. Pozrite sa s nami, čo je a čo nie je pravda a aj váš úsmev sa razom stane zbraňou toho najväčšieho kalibru.

Dobrá zubná pasta je základ

Omyl! Zubná pasta je len jedným z pomocníkov pri čistení zubov. Slúži ako dezodorácia, ktorá dodáva ústam svieži pocit. To, čo vaše zuby skutočne udrží zdravé, je len správne zaobchádzanie s tou správnou kefkou.

Ako si ale vybrať dobrú kefku, keď nás v obchodoch lákajú tie najrôznejšie farby a tvary? Mala by mať mäkké, rovno zastrihnuté vlákna. Tie sú najúčinnejšie pri narúšaní zubného povlaku. Pri výbere kefky pamätajte tiež na to, že čím je kefka hustejšia, tým lepšie si s vašim chrupom poradí. A keď ste už vyzbrojený tou správnou kefkou, stačí čistiť zuby malými krúživými pohybmi a je to.

Zubná kefka s pastou zvládnu všetko samé

Kdeže! Zubná kefka s pastou nestačí. Pri správnom čistení zubov dobre poslúži aj dentálna niť, medzizubná a jednozväzková „single“ kefka. Vďaka nim totiž môžeme udržiavať okrem zubov čisté aj ďasná a medzizubné priestory. Ak používame len obyčajnú zubnú kefku, priestory medzi zubami zostávajú aj napriek pravidelnému čisteniu zanesené povlakom či zubným kameňom. Práve tam sa potom najčastejšie tvoria kazy.

Zuby si stačí umývať tri minúty

Opäť nesprávne. Je to predsa jednoduché, zuby si treba čistiť tak dlho, pokiaľ nie sú čisté. Závisí to od anatómie vášho chrupu, šikovnosti a tiež počtu zubov. Motoricky zručnejší klavírny virtuóz, či chirurg si ich asi umyje rýchlejšie ako niekto, kto so zbíjačkou celý deň rozbíja asfalt. Prejdite si po zuboch jazykom a ak cítite len hladký povrch, žiadny povlak, je to v poriadku a s kefkou viac času tráviť nemusíte.

Zubná pasta musí obsahovať fluorid

Nie tak celkom. Fluorid je síce pre naše zuby dôležitý, ale v takom množstve, aké potrebujeme, nám ho dodávajú aj naše vlastné sliny. Matka príroda to v tomto prípade vymyslela šikovne a nenechala nič na náhodu. Čo by sme však mali spraviť my, je vytvoriť fluoridu cestu, aby sa mal ako k našim zubom dostať. Proti povlaku je totiž bezmocný a sklovine nemá ako pomôcť.

Protikrvácavá zložka v paste pomáha

Pomáhať možno pomáha, ale nie s tým, s čím v skutočnosti potrebujeme. Pasta naozaj zastaví krvácanie a človek obyčajne podľahne predstave, že je po probléme. Ak ho však zastavíme pastou, skutočný problém neriešime. Len zmizne dôležitý príznak, ktorý nám našepkáva, že niečo nie je v poriadku.

Množstvo zubnej pasty je dôležité

Snáď v každej jednej reklame na zubnú pastu si jej herci vytlačia na kefku toľko, že to ledva unesie. Človek si potom myslí, že čím viac, tým lepšie. Nebudete predsa na sebe a svojej rodine šetriť. Pastu však stačí vytlačiť iba o veľkosti hrášku. Viac zubnej pasty neznamená, že robíte pre svoje zuby niečo navyše.

Zaujímavosť na záver

Viete, že v niektorých krajinách severnej Európy ako Fínsko či Švédsko takmer nepoznajú zubný kaz? Profesori zubného lekárstva tam majú problém ukázať študentom, ako vyzerá pokročilý zubný kaz, zápal nervu, či neliečená parodontitída. Je to spôsobené tamojšou dlhoročnou vysokou úrovňou zubnej hygieny, pravidelnými preventívnymi prehliadkami u zubára a zaužívanými ošetreniami chrupu u dentálnych hygienikov.

Zdroj: interklinik, curaprox

Spojte sa s nami!

 

Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *