Cistenie-jazyka-ilustr

O tom, že sa majú zuby pravidelne čistiť vie azda každý. O pravidelnom čistení jazyka, ako súčasti ústnej hygieny, však počuli len niektorí a pritom o nej vedeli už starí Indovia. Jazyk je dôležitým ukazovateľom toho – ako žijeme, čo jeme, ako sa práve cítime. Napadlo vás niekedy, prečo vyplazujeme jazyk na doktora?

Na jazyku sa usádza rovnaký povlak ako na zuboch. Čistenie jazyka sa odporúčalo už v starej indickej medicíne – ajurvéde. Jogíni boli presvedčení,  že sa pri pravidelnom čistení nielen zlepší a zjemní chuť, ale celkovo sa upevní aj vaše zdravie.

Podľa ajurvédy, je stav nášho jazyka ukazovateľom ama – toxického odpadu v tele.  Na nahromadenie veľkého množstva toxínov upozorňuje práve biely povlak jazyka.

Na povrchu jazyka sa priebežne usádza  množstvo najrôznejších baktérií z potravín i okolitého prostredia a baktérie sa radi rozmnožujú a pokračujú ďalej do vnútra nášho tela.

Plak na povrchu jazyka a tým zvýšená koncentrácia mikroorganizmov pôsobí nepriaznivo na zdravie našich zubov a ďasien i na vôňu dychu. Podľa odborných štúdií môže za nepríjemný zápach z úst práve zo 75 percent špinavý jazyk, len zvyšných 25 percent ovplyvňuje čistenie zubov.

Ako si čistiť jazyk

Jogíni používali drevenú škrabku so zaoblenou hranou, ktorá dokázala vyčistiť celý povrch jazyka. V súčasnosti sa používajú rôzne špeciálne prispôsobené pomôcky, škrabky a kefky, ktoré účinne odstránia plak a baktérie z povrchu jazyka. Výnimočne sa môžu použiť aj kefky na zuby. Dôležité je, aby sa pri čistení pomôcky nedráždili a nevyvolávali dáviaci efekt.

Jazyk by sme si mali čistiť pravidelne raz až dvakráte denne 2-3 minúty hlavne po jedle. Aby sme efektívne odstránili nepríjemne baktérie, je dôležité čistiť jazyk zozadu dopredu… 

 

U zubára to nemusí vždy bolieť. Naše špičkovo vybavené stomatologické ambulancie a tím vynikajúcich lekárov a sestier, vám poskytnú starostlivosť bez zbytočnej bolesti a stresu.

 OBJEDNAJTE SA TERAZ  0918 46 13 85

 

Čo sa vám snaží povedať váš jazyk

Napadlo vás niekedy, prečo vám váš lekár pre určenie správnej diagnózy káže otvoriť ústa a skontroluje váš jazyk? Je to preto, že negatívne zmeny, ktoré sa dejú s vašim organizmom v súvislosti s ochorením, sa prejavia často práve na jazyku.

  • Hladký a svetlý povrch jazyka Povrch jazyka by mal byť mierne hrboľatý. Ak je váš jazyk hladký, môže to byť znamením nedostatku vitamínu B12 alebo železa.
  • Čierne sfarbenie alebo chlpatý jazyk
    Tieto symptómy vyzerajú odporne a pôsobia, ako by vám na jazyku začali rásť chĺpky. Tmavé zafarbenie spôsobuje povlak na jazyku, ktorý stmavne a svedčí najmä o zanedbanej ústnej hygiene. Baktérie, ktoré povlak tvoria, sa pri jedle môžu dostať do vášho organizmu a spôsobiť celý rad iných zdravotných komplikácií vrátane infekcií intímnych miest. Čierny jazyk môže byť tiež príznakom bakteriálnej infekcie a oslabenej imunity spôsobenej napríklad cukrovkou, nádorovými ochoreniami či chorobou AIDS a podobne.
  • Napuchnutý jazyk 
    Ak je váš jazyk napuchnutý, môže to znamenať, že máte hypotyreózu – vaše telo produkuje nedostatok hormónov v štítnej žľaze, čo spomaľuje metabolizmus a berie vašu energiu. Pozor však, opuch jazyka môže byť nebezpečný, lebo v niektorých prípadoch môže ísť o akútnu alergickú reakciu, ktorá môže ohroziť aj váš život.
  • Popraskaný jazyk
    Ak si všimnete hlboké praskliny alebo ryhy na povrchu či po stranách jazyka, môžete mať autoimunitné ochorenie – váš imunitný systém je nadmerne aktívny v rozpoznávaní i ničení a napáda niektoré štruktúry vlastného tela.
  • Biely jazyk
    Takýto jazyk býva príznakom plesňovej a kvasinkovej infekcie, ktorá vedie k závažným zdravotným komplikáciám podobne ako pri jazyku s tmavým povlakom. Znamená to, že je narušené vaše prirodzené prostredie a váš organizmus môže byť prekyslený v dôsledku čoho trpíte ochoreniami ako je cukrovka, nádorové choroby či ochorenia čriev a iné.
  • Bolestivé vriedky na jazyku
    Nepríjemné malé vriedky na jazyku sa objavujú najmä vtedy, keď ste v strese, vo vypätí a máte oslabenú imunitu. Vyskytujú sa aj vtedy, ak vaše telo bojuje s chrípkou či prechladnutím. Takisto to môže znamenať, že máte nevyvážený jedálny lístok a chýba vám kyselina listová, vitamín B 12 alebo železo;

 

VIDEO Na čietenie jazyka používame rôzne špeciálne pomôcky

 

Zdroj: stomatologia, webnoviny, interklinik

Prečítajte si tiež: Potravinová intoleranciaDentálna hygiena;

Túžite po pestrejších informáciách?

Spojte sa s nami:

Share

One thought on “ZDRAVÉ SPRÁVY Čo vám prezradí jazyk

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *