lekar-vysetrenie-ilustr

Všetko, čo ste nevedeli o základných gynekologických vyšetreniach  –  a nemali ste sa koho spýtať.

Návšteva gynekológa dnes už našťastie nie je žiadne tabu. Strach vyvolávajú skôr obavy, čo tam dole lekár (ne) nájde či s akou prípadnou diagnózou pacientka odíde…  a tomu predchádza niekoľko druhov vyšetrení. Čo všetko môže gynekológ využiť a použiť sa dozviete aj v našom mini-prehľade;

 

  • Anamnéza

Alebo počiatočný pohovor s pacientkou, ktorý má v procese určovania správnej diagnózy mimoriadny a prakticky nenahraditeľný význam. Vedie v mnohých prípadoch priamo k diagnóze, alebo veľmi výrazne zúži rozsah možných ochorení.

  •  Prehliadka vonkajších rodidiel

sa vykonáva na začiatku alebo ku koncu gynekologického vyšetrenia. Lekár si všíma tvar vonkajších pohlavných orgánov, typ ochlpenia, vzhľad kože, výšku hrádze. Po rozhrnutí malých pyskov sa hodnotí vzhľad a veľkosť klitorisu, ústie močovej rúry. U žien, ktoré ešte nemali pohlavný styk sa popisuje aj panenská blana.

  • Vyšetrenie pomocou pošvových zrkadiel

Používajú sa buď kovové alebo jednorázové plastové zrkadlá. Po ich zavedení do pošvy sa hodnotí krčok maternice (tvar, veľkosť, tvar vonkajšej bránky, farba, jazvičky a trhlinky po pôrode alebo predchádzajúcich operáciách, útvary na krčku…) a pošvové steny.

  • Palpačné vyšetrenie

Alebo vyšetrenie pohmatom,  sa vykonáva zavedením dvoch prstov jednej ruky do vaginálnej pošvy so súčasním prehmataním podbruška prstami druhej ruky. Lekár zisťuje uloženie, tvar a veľkosť vnútorných pohlavných orgánov (maternice, vajíčkovodov a vaječníkov) a ich patologické zmeny.

  • Kolposkopia

je prehliadanie povrchu krčka maternice špeciálne prispôsobeným zväčšovacím prístrojom, tzv. kolposkopom. Pacientka leží na gynekologickom stole a po nastavení krčka maternice pomocou pošvových zrkadiel sa prezerá jeho povrch.

  • Cytológia

Alebo tiež onkocytológia, je základnou vyšetrovacou metódou na včasné zachytenie prednádorových a nádorových zmien na krčku maternice, prípadne vulvy a pošvy. Vykonáva sa pomocou malej vatovej štetky, kefky alebo umelohmotnej špachtle, pomocou ktorej sa zotrú bunky z povrchu krčka maternice a z jeho kanálu.

  • Ultrazvukové vyšetrenie (UZV, USG)

má v gynekológií výsadné postavenie. Môže sa vykonávať buď cez brušnú stenu (transabdominálne) alebo cez pošvu ( transvaginálne), vo výnimočných prípadoch cez konečník (transrektálne ). Zobrazujú sa ním vnútorné rodidlá a orgány malej panvy – uloženie, tvar, veľkosť a ich patologické zmeny (nádory, cysty, myómy, tekutinu v brušnej dutine ai). Takisto slúži k stanoveniu včasných štádií tehotenstva.

 

Vďaka vysoko profesionálnemu tímu gynekológov, modernému technickému vybaveniu a príjemnému prostrediu má gynekologické oddelenie v Interklinik všetky predpoklady stať sa vyhľadávaným zariadením pre všetky vekové kategórie.
Kladieme vysoký dôraz na vzťah lekár – pacient, časovú dostupnosť gynekologického vyšetrenia, profesionálnu diagnostiku a účinnú liečbu. Informovanosť pacienta o jeho zdravotnom stave a jeho zapojenie sa do procesu diagnostiky a liečby sú pre nás samozrejmosťou. – primárka gynekológie Interklinik MUDr. DAGMAR GAVORNÍKOVÁ

OBJEDNAJTE SA TERAZ 0905 48 08 48

 

  • Vyšetrenie prsníkov

sa vykonáva pomocou inšpekcie (vonkajšej prehliadky) a palpácie (vyšetrenie pohmatom). Pri inšpekcií si lekár všíma symetriu prsníkov, zmeny tvaru, kože, vťahovanie a výtok z bradavky a iné. Pri palpácii sa krúživými pohybmi prehmatá celý prsník, čím sa pátra po zatvrdlinách.

  • Hysteroskopia

je endoskopická metóda (vyšetrovanie telesných dutín pomocou optického prístroja – endoskopu), ktorá umožňuje zobraziť dutinu maternice. Rozdeľuje sa na diagnostickú a operačnú.

Cieľom diagnostickej hysteroskopie je odhaliť zdroj nepravidelného krvácania v maternici, ktoré je najčastejším dôvodom tohto vyšetrenia. Druhou najčastejšou indikáciou je infertilita (neplodnosť alebo opakované samovoľné potraty u žien).

Výkon sa robí vo väčšine prípadov v krátkodobej celkovej anestézii. Do dutiny maternice sa cez pošvu a krčok maternice zavedie tzv.hysteroskop, čo je optický prístroj s kamerou. Aby sa dutina maternice mohla dôkladne prezrieť, je nutné aby sa jej steny od seba oddialili. Toto dosiahneme pomocou kvapaliny alebo plynu, ktoré sa do maternice zavedú cez hysteroskop.

Následne sa prezerá dutina maternice a odhaľujú prípadné patologické útvary, ako je maternicový polyp, myóm, prepážky, nepravidelnosti sliznice a pod. Tieto sa môžu odstrániť pomocou operačnej hysteroskopie, kedy sa cez hysteroskop zavedú do dutiny maternice operačné nástroje. Nimi sa odstráni, prípadne zneškodní patologický útvar a odošle na histologické vyšetrenie.

  • Laparoskopia

je zobrazenie dutiny brušnej pomocou optického prístroja zavedeného cez brušnú stenu. Rozdeľujeme ju na diagnostickú a operačnú.

Využíva sa najmä v stanovovaní príčin neplodnosti, pri podozrení na mimomaternicové tehotenstvo, pri menších nádoroch a cystách, pri vyšetrení panvovej bolesti ai. Vykonáva sa v celkovej anestézii.

Cez malý rez v oblasti pupka veľkosti asi 1,5 až 2,0 cm sa do dutiny brušnej zavedie kamera, pomocou ktorej lekár sleduje pomery v dutine brušnej na obrazovke. Prehliadnu sa orgány malej panvy- maternica s vajíčkovodmi a vaječníkmi, črevá, pečeň.

V prípade pozitívneho nálezu (prítomnosti cysty, zrastov, mimomaternicového tehotenstva a pod.) sa cez pomocné vpichy v podbrušku (veľkosti asi 1,0 cm) môže patologický útvar odstrániť. Vtedy hovoríme o operačnej laparoskopii.

  • Cystoskopia

je metóda, ktorá umožňuje zobraziť vnútro močového mechúra. Po miestnom znecitlivení vonkajšieho ústia močovej trubice gélom sa do močového mechúra zavedie tzv.cystoskop. V gynekológii sa cystokopia využíva hlavne pri nádorových ochoreniach, kedy sa stanovuje, či nádor prerastá cez stenu močového mechúra. Vykonáva ju urológ.

  • Rektoskopia

podobne ako cystokopia, má svoje uplatnenie najmä pri nádorových procesoch. Je to endoskopická metóda, ktorá zobrazuje konečník pomocou optického prístroja -rektoskopu, zavedeného do konečníka. Zákrok sa robí v miestnom znecitlivení ritného otvoru gélom. Stanovuje sa prípadné prerastanie nádorového procesu cez stenu konečníka. Pred zákrokom je nutná črevná príprava (klyzma), čo je vyčistenie čreva mydlovým roztokom zavedeným cez konečník. Rektoskopiu vykonáva chirurg.

  • Vaginoskopia

má svoje uplatnenie najmä v detskej gynekológii. Miesto gynekologických zrkadiel umožňuje pri neporušenej panenskej blane kontrolu pošvy a krčka maternice. Vaginoskop sa zavádza do pošvy otvorom v panenskej blane. Jeho veľkosť sa riadi veľkosťou otvoru a tiež vekom dievčaťa.

Po jeho zavedení sa prezerá krčok maternice a pošvové steny. Taktiež sa môže odobrať materiál na cytologické a kultivačné vyšetrenie, prípadne odber tkaniva z podozrivých miest (biopsia).

Interklinik – gynekologická ambulancia

Gynekológia-amb-interklinik

 

Zdroj/autor: gynda, interklinik;

Prečítajte si tiež: Záleží na včasnej diagnostikePreventívna prehliadka;

Viac článkov na tému gynekológia si prečítajte TU

Túžite po pestrejších informáciách?

Spojte sa s nami:

Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *