PRSNIK-rakovina-ilustr

Každá hrčka v prsníku znamená rakovinu, riziko nezávisí od veku, mamografia podporuje vznik nádoru, podprsenky sú nebezpečné, muži nie sú v ohrození… Veľa mýtov a nepravdivých faktov o rakovine prsníka koluje medzi ľuďmi. Tu je niekoľko z nich.

 

  • Každá hrčka v prsníku znamená rakovinu

Je pravda, že rakovina prsníka sa môže prejaviť hmatateľnou hrčkou v prsnej žľaze, ale pravda ja aj to, že 80 percent hmatateľných útvarov v prsníku nie je nádorového pôvodu. Najčastejšie ide o cysty (dutiny vyplnené tekutinou) alebo nahromadenie väziva. V každom prípade, pokiaľ si nahmatáte v prsníku podozrivý útvar, neprepadajte panike a navštívte čo najrýchlejšie svojho lekára.

  • Riziko nezávisí od veku

Rizikových faktorov pre vznik rakoviny je hneď  niekoľko. Medzi najdôležitejšie jednoznačne patrí genetická záťaž a vek. U žien do 40-tky je pravdepodobnosť vzniku rakoviny prsníka 1:227, čiže veľmi nízka. Potom to veku riziko prudko stúpa, v 60-tke je pravdepodobnosť nádorového bujnenia prsníka 1:28 a v 85-tke dokonca 1:8.

  • Nositelia vrodených mutácií génov vždy dostanú rakovinu

Gény zodpovedné (nielen) za rakovinu prsníka sa volajú BRCA. Ich vrodenými mutáciami môžu byť postihnutí jedinci oboch pohlaví. Nie každý z nich však musí vo svojom živote ochorieť rakovinou prsníka alebo iného orgánu. Poškodenie génov BRCA “len” zvyšuje pravdepodobnosť vzniku nádorového bujnenia. V prípade žien s mutáciou BRCA je asi 5x vyššie riziko vzniku rakoviny prsníkov a vaječníkov.

  • Mamografia zvyšuje riziko rakoviny prsníka

Mamografia síce využíva röntgenové žiarenie, ale vo veľmi nízkych dávkach. Jedno mamografické vyšetrenie je približne rovnaké ako dávka, ktorú človek získa z okolného prostredia za celý rok. Na druhej strane sa vôbec nedá porovnať s ročným vyfajčením jednej škatuľky cigariet denne, v tom to prípade sú dávky žiarenia mnohonásobne vyššie. Mamografia teda reálne – nemá žiadny podiel na zvýšení rizika vzniku rakoviny prsníka.

 

Návšteva gynekológa už našťastie nie je tabu. Vďaka informačným a vzdelávacím kampaniam čoraz viac žien, ale aj mladých dievčat, pristupuje k svojmu zdraviu zodpovednejšie. Preventívne prehliadky sú veľmi dôležitým momentom, ktorý dokáže odhaliť aj skryté nástrahy alebo im včas predchádzať. – primárka oddelenia gynekológie Interklinik MUDr. DAGMAR GAVORNÍKOVÁ

OBJEDNAJTE SA TERAZ   0905 48 08 48

 

  • Odstránenie celého prsníka zvyšuje šancu na prežitie

Radikálnosť operácie závisí predovšetkým na stupni rozvinutia rakoviny. V prípade skorého zachytenia vzniku nádorov, nie je potrebné odstrániť celý prsník. V prípade pokročilých nálezov, je však potrebné zvoliť čo najradikálnejšiu operáciu. Preventívne odstránenie prsnej žľazy sa však uplatňuje v prípade pacientok s mutáciou génov BRCA.

  • Podprsenky zvyšujú riziko rakoviny prsníkov

Ďalší z mýtov obviňuje podprsenkové kostice z tlaku na lymfatický systém prsnej žľazy, čo má viesť k hromadeniu toxických látok v prsníku a zhubnému bujneniu. Tieto domnienky však boli na základe výskumu odborníkmi vyvrátené. Tesnosť oblečenia nemá teda nič spoločné s rakovinou prsníka.

  • Muži nie sú v ohrození

Aj muži môžu ochorieť na rakovinu prsníka, zvlášť keď sú nositeľmi génovej mutácie BRCA. Ich vyhliadky sú však o niečo horšie, ako v prípade žien, pretože takéto ochorenie muži nepredpokladajú a nevedia ani včas odhaliť jeho príznaky.

  • Rakovine prsníka sa dá úspešne predísť

V súčasnej dobe neexistuje žiadny preventívny postup, ktorý by úplne vylúčil riziko rakoviny prsníka. Zásady zdravého životného štýlu a zanechanie fajčenia významne znižujú pravdepodobnosť vzniku nádorového bujnenia, ale nedokážu mu úplne predísť.

 

Zdroj:  cancer.org, lecba-rakoviny.cz, interklinik

Prečítajte si tiež: Príznaky, ktoré by ste nemali ignorovať; Samovyšetrenie prsníkov;

Túžite po pestrejších informáciách?

Spojte sa s nami:

Share

One thought on “GYNEKOLÓG Najčastejšie mýty o rakovine prsníka

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *