zuby

Najkrajší úsmev je ten, ktorý ide od srdca… a taktiež ten, ktorý odhalí krásne a hlavne zdravé zuby. Bez vlastného pričinenia a úsilia to samozrejme nepôjde, no za tie nádherné zuby a žiarivý „americký“ úsmev, ktorým okúzlite všetkých naokolo, to naozaj stojí. Používať okrem zubnej kefky aj dentálnu niť či medzizubnú kefku považujeme za samozrejmosť a základ správnej ústnej hygieny. Dôležité sú aj pravidelné prehliadky u zubára. Ak ste tohto roku ešte neboli na preventívnej prehliadke, odložte razom všetky výhovorky a objednajte sa u zubára skôr, ako bude neskoro.

VÝHOVORKY TO ZHORŠIA

Koniec roka sa blíži a tak vám zostávajú posledné týždne na to, aby ste navštívili zubára a ušetrili si nielen zbytočné stresy z bolestivých zákrokov, ale aj svoje financie. „Nemusím ísť k zubárovi. Zuby si pravidelne čistím a zatiaľ ma nič nebolí.“ Aj vy sa takto v duchu upokojujete? V tom lepšom prípade možno naozaj máte chrup v poriadku, ale toto konštatovanie by ste mali nechať na odborníka. Ten sa na vaše zúbky pozrie oveľa komplexnejšie, než vy ráno pri úsmeve pred zrkadlom 🙂

PREVENTIVKU NEPODCEŇUJTE

Absolvovaním preventívnej stomatologickej prehliadky raz ročne môžete predísť nepríjemným komplikáciám, ktoré vznikajú v dôsledku neošetreného zubného kazu alebo parodontálneho ochorenia, a to je dosť vážny dôvod, aby sme preventívky naozaj neodkladali. Aj tu platí priama úmera, že čím skôr sa problém odhalí, tým skôr a lepšie je možné ho riešiť a liečiť. To, že si zuby pravidelne čistíte ešte totiž neznamená, že to robíte aj správnou technikou a máte zdravé zuby. Nie každý problém sa totiž prejaví bolesťou okamžite. Vo vašich ústach môže už teraz pokojne šarapatiť nejaký zubný kaz, len vám ešte o sebe nedal vedieť. Zatiaľ…

V ZDRAVOM TELE, ZDRAVÝ CHRUP

Vedeli ste, že až 80 % zubných kazov vzniká v medzizubných priestoroch, ktoré zabúdame čistiť? Práve zanesené medzizubné priestory nám spôsobujú zápaly, krvácanie, parodontitídu, ale aj nevoňavý dych. Ignorovanie zubného kazu má za následok vznik zápalových vačkov. Baktérie sa časom môžu dostať do okolitej kosti a krvou dokonca až k srdcu a spôsobiť infekciu vzdialených orgánov. So starostlivosťou o ústnu dutinu je teda spojená ochrana celkového nášho zdravia. Aj preto by sme nemali podceňovať význam preventívnych zubných prehliadok. Pomáhajú nám zachovať nielen zdravé zuby a ďasná, ale predchádzať aj ďalším zdravotným problémom.

ČISTIŤ, ALE SPRÁVNE!

Určite viete, že zuby si treba čistiť dvakrát denne – večer pre zdravie, ráno pre krásu. Ďalšia múdrosť hovorí, že čistenie zubov by malo trvať minimálne tri minúty – nie je to však podmienka. Čas viac-menej nie je rozhodujúci, najdôležitejšia je kvalita. Rozhodne by sme nemali odfláknuť čistenie zubov tým, že sa po nich popreháňame kefkou hore-dole. A už vôbec si nemôžeme myslieť, že zuby čistí pasta! Tá je len doplnok s príjemnou vôňou. Napriek dodržiavaniu rôznych zásad sa stáva, že zubár pri preventívnej prehliadke odhalí nielen zubný kaz, ale aj zubný kameň, odhalené zubné krčky či paradontitídu. Oveľa dôležitejšie je preto vedieť, ako narábať s kefkou správne. Ak si nie ste istí svojou technikou, obráťte sa na dentálneho hygienika alebo sa poraďte so svojím zubárom.

Objednať sa na preventívnu prehliadku a dentálnu hygienu môžete na recepcii Stomatológie Interklinik: 02/6823 0930

www.interklinik.sk

 

 

 

Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *