Liposukcia je zákrok, pri ktorom sa odstraňuje lokálne nahromadené množstvo tuku pomocou tenkých kovových trubičiek – kanýl, ktorými sa rozrušia tukové bunky a ďalej pomocou podtlaku sa uvoľnený tukový rôsol odsaje von z tela. Súčasným svetovým štandardom sa stala takzvaná tumescentná liposukcia.

Odsávacia kanyla sa do tela zasúva cez malé, niekoľkocentimetrové zárezy, obyčajne umiestnené v záhyboch kože, aby boli po zahojení čo najmenej viditeľné.

U žien i mužov môžu byť miestne tukové depozitá vytvorené takmer kdekoľvek na tele, ale najbežnejšie sú uložené na bruchu, podbrušku, bokoch, zadku, vnútorných a vonkajších stehnách, kolenách a podbradku.

U mužov sa pomerne často vyskytuje tiež stav nazvaný gynekomastia, čiže zväčšenie prsných žliaz, pripomínajúcich ženské prsia.

Tuk je možné odstrániť prakticky z akéhokoľvek miesta na tele. Všetko však závisí od vašich očakávaní. Niekedy je možné liposukciu kombinovať s inými operačnými zákrokmi, napríklad s upravením kože brucha.

čo liposukcia nedokáže zmeniť

Liposukcia nedokáže odstrániť nadváhu. Nemôže nahradiť správnu životosprávu a pravidelné cvičenie. Tiež nie je účinným spôsobom na liečbu celulitídy. Lipusukcia má trvalý efekt za predpokladu, že si  po zákroku udržíte stále rovnakú váhu a dodržíte vhodnú životosprávu.

pre koho je určená liposukcia

Ak máte problémy s svojím tukom kdekoľvek na tele a tento tuk neviete odstrániť diétou alebo cvičením, je liposukcia práve pre vás.

Na otázku, či ste vhodným kandidátom pre liposukciu, vám však môže odpovedať jedine osobná konzultáciavašim chirurgom. Ten si vypočuje vaše predstavy a priania, vyhodnotí váš zdravotný stav a zoznámi vás s problematikou liposukcie.

Na záver vám odporučí alebo neodporučí zákrok, navrhne jeho spôsob prevedenia, prípadne navrhne inú, vhodnejšiu metódu modelácie vašej postavy.

Dôležitým ukazovateľmi pre chirurgovo i vaše rozhodnutie k zákroku, bude zhodnotenie kvality vašej pokožky, jej elasticita (pružnosť) sa rokmi i vašimi genetickými danosťami mení. Pokožka je dynamický orgán, ktorý je schopný sťahovať (scvrkávať) a rozťahovať sa, a znovu sa prispôsobiť novým telesným kontúram po liposukcii.

V prípade zníženej elasticity sa výsledný efekt v zasiahnutých oblastiach prejaví previsnutou, krepovou pokožkou. V takýchto prípade vám pravdepodobne chirurg navrhne aj chirurgické odstránenie nadbytočnej kože (abdominoplastika) v kombinácii s liposukciou.

Úplne  najvhodnejšími kandidátmi na liposukciu sú samozrejme zdraví ľudia vo veku od 18 do 45 rokov, primeranej  hmotnosti s pevnou elastickou kožou.

Rizikovým faktorom môže byť: vysoký krvný tlak, srdečné a pľúcne ochorenia, alergia na lieky, žilná trombóza, poruchy zrážanlivosti krvi.

Všeobecne sa však dá použiť liposukčná technika u väčšiny populácie a vek nie je rozhodujúcim faktorom.

Liposukcia sa najčastejšie vykonáva v týchto lokalitách: brucha, bokov a pásu, vnútorných a vonkajších stehien, vnútorných kolien, zadku, podbradku, vnútornej strany paží, chrbta vo výške lopatiek.

Liposukcia je riziková v týchto oblastiach tela: predná strana stehien, zadná plocha stehien, predná plocha paží, lýtok a kotníkov.

ako prebieha  liposukcia

Liposukcia sa robí v celkovej alebo lokálnej anestézii čo znamená, že pacient počas zákroku spí alebo je pri vedomí a necíti bolesť.

Poznáme niekoľko druhov liposukcie:

Podľa techniky prevedenia, sa liposukcia delí na takzvané suchú (bez použitia roztoku) a mokrú, pri ktorej je do podkožia vstrekovaný roztok – zmes fyziologického roztoku (chlorid sodný), adrenalínu (látka vyvolávajúca stiahnutie ciev) a anestetika.

Jednotlivé vlhké techniky sa odlišujú množstvom vstreknutého roztoku.

Medzi ďalšie druhy sa podľa spôsobu zákroku liposukcie patrí:

Súčasným svetovým štandardom sa stala liposukcia s tumescentnou technikou.

Do podkožia ošetrovanej oblasti je aplikované pomocou dlhej injekčnej ihly, relatívne veľké množstvo roztoku. Roztok spôsobí uvoľnenie väzieb medzi tukovými bunkami (vznikne takzvaný tuhý opuch – tumescencia, ochladenie a obelenie kože oblasti aplikácie) a uľahčí tak jeho následné odsávanie.

Anestetikum v roztoku zase spôsobí miestne znecitlivenie ošetrovanej oblasti. Samotné tukové odsávanie sa vykonáva pomocou dlhšej kanyly, napojenej na prístroj, ktorý umožní pomocou podtlaku odsávanie.

Ďalšou výhodou liposukcie tumescentnou metódou je možnosť polohovania pacienta, ktorý je vďaka miestnemu znecitliveniu pri vedomí a môže sa postaviť, otočiť, zdvihnúť podľa potreby končatiny.

Po zákroku sa na operované lokality navlieka špeciálna liposukčná elastická bielizeň, ktorú je potrebné ponechať na sebe aspoň týždeň a po hygiene si ju treba ešte na istý čas (jeden až dva mesiace) obliecť.

Výsledný efekt operácie sa môže prejaviť až za niekoľko mesiacov, po odznení vnútorných opuchov. Stehy je možné odstrániť o týždeň až štrnásť dní…

Prečítajte si tiež: Liposukcia (2) 

Zdroj/foto: interklinik

Túžite po pestrejších informáciách?

Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *