Dr.Rácz-interklinik

Prípad so škodlivými silikónovými implantátmi sa prevalil ešte v decembri 2011. Problémy žien, ktoré sa právom obávajú o svoje zdravie sa však neskončil. Pre reláciu Reflex televízie Markíza, sa na tému nebezpečných implantátov vyjadrili aj naši plastickí chirurgovia z Interklinik  –  MUDr.Norbert RáczMUDr. Jozef Hedera.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) doteraz zaznamenala takmer 400 tisíc prípadov žien, ktoré majú v tele voperovaný nebezpečný silikónový implantát. Neustále sa však objavujú nové prípady a ich počet stále stúpa.

Pokiaľ viem, vysvetľuje MUDr. Rácz, na Slovensku boli zaznamenané tri prípady, ktorým boli voperované tieto implantáty, drvivá väčšina žien ich dostala v Čechách.

Príčinou zvýšenej ruptúry bolo, že výrobca použil technický silikón, ktorý sa používa bežne v priemysle, napríklad do matracov.

MUDrHedera-interklinik

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Samotný problém, sa prejaví miestnym zápalom, hromadením tekutiny a stvrdnutím prsníka. Nebezpečné by bolo, keby sa silikón dostal do tela, kde môže vyvolať reakciu imunitného systému, môže sa zachytiť v lymfatických uzlinách s následnými príznakmi reumatídnej artritídy alebo kožným ochorením spojeným s bolesťami kĺbov a únavou…

Dôležité je, aby pacientka pri akýchkoľvek zmenách na prsníku, tento fakt nebrala na ľahkú váhu, navštívila chirurga a dala si spraviť potrebné vyšetrenia, aby sa odhalila príčina toho, že prsník zmenil tvar, že zmenil konzistenciu, že je tvrdší, prípadne asymetrický.

Na internete sa dajú vyhľadať informácie, nielen o veľkosti implantátu, ale aj o jeho značke. Povinnosťou každého zdravotníckeho zariadenia je, viesť si záznam o klientke. Každá klientka dostane „pas“ s informáciami o implantáte, ktorý jej bol voperovaný. V ňom sú uvedené čísla implantátov, nielen sériové, ale aj výrobné. Každý implantát je týmto údajom jedinečný a tým pádom aj – vystopovateľný.

Keby výrobca zistil, že niektorá séria je poškodená, vie osloviť dané klientky a informovať ich o vzniknutom probléme a odporučiť im prípadnú výmenu.

Dôležité je vždy pátrať, nenechať to tak a vzniknutý problém riešiť a aj vyriešiť.

Závery z celej kauzy sú také, že nie všetky štáty Európy odporučili postihnutým klientkam výmenu implantátov a toto rozhodnutie ponechali na nich…“, komentovali MUDr.Hedera a Rácz.

Celú tv reláciu si môžete pozrieť na stránke TV Markíza

Prečítajte si tiež: Nepoužívame PIP implantáty; Implantáty – sú bezpečné?;

 

Zdroj: markiza/reflex, interklinik

Tužite po pestrejších informáciách?

na Facebooku je všetko pre fanúšikov
na Flickr na vás prehovoria naše fotky

Share

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *