Tehotenstvo-ilustr

O príčinách nevoľnosti a vhodnej strave v tehotenstve rozpráva gynekologička MUDr. DAGMAR GAVORNÍKOVÁ

Nevoľnosti počas tehotenstva môžu byť spôsobené zvýšenou hladinou hormónu hCG a estrogénu alebo uvoľnením svalstva tráviaceho traktu, čo spôsobuje poruchy trávenia z dôvodu zvýšenej hladiny progesterónu.

Nevoľnosti môžu byť spôsobené aj zvýšeným stresom, zmenou vnímania vôní alebo napríklad takzvanou kovovou chuťou v ústach. Zmena stravovania a nechuť k niektorým potravinám môže viesť aj k pocitu prázdna a nevoľnosti.

 

Bežne sa hovorí o rannej nevoľnosti, ale tieto pocity sa môžu objaviť počas celého dňa. Obvykle sa stav upraví okolo dvanásteho až štrnásteho týždňa tehotenstva, niekedy však môže pretrvávať aj dlhšie.

 

Ako sa dá tento problém riešiť

Jedzte v pokoji, vyhýbajte sa stresu a keď ste hladné, môžete si dať niečo malé, napríklad sušienky, aj v posteli, aby váš žalúdok nebol úplne prázdny. Ak vraciate niekoľkokrát denne, treba o tom informovať vášho gynekológa, ktorý vám odporučí vhodnú liečbu. Pri intenzívnom vracaní je nutná hospitalizácia a infúzna liečba.

Aká strava je vhodná počas gravidity

V prvom trimestri by mala byť strava obohatená o kyselinu listovú, ktorú nájdete v zelenej listovej zelenine, vo fazuli, v obilninách, hnedej ryži a vo výživových doplnkoch. Dôležité sú aj vitamíny Bi, B2, B3, B6, B12 a zinok. Vitamíny skupiny B podporujú vývoj nervovej sústavy a tvorbu červených krviniek. Sú napríklad v mlieku, vo vajciach, v kvasniciach, špargli a ce-lozrnných potravinách. Zinok je dôležitý pre rast a vývoj dieťatka a pre posilnenie imunity. Nachádza sa v strukovinách, orechoch, tekvicových a slnečnicových semiačkach.

V druhom trimestri nezabúdajte na vápnik a vitamín D, podporujú totiž tvorbu kostí. Dôležité sú aj vitamíny C a E. Vitamín C podporuje tvorbu kolagénu, najviac ho nájdete v ovocí a zelenine. Vitamín E je prítomný v orechoch, rastlinných olejoch a avokáde. Jeho nedostatok môže byť príčinou vzniku preeklampsie.

V treťom trimestri sa sústreďte na železo, vlákninu a omega 3 mastné kyseliny. Železo podporuje tvorbu hemoglobínu, jeho nedostatok spôsobuje únavu a vyčerpanosť. Nachádza sa v hovädzom mase, strukovinách, listovej zelenine a vo vaječných žítkoch. Vláknina z ovocia, zeleniny, strukovín a orechov podporuje trávenie a je dobrá ako prevencia zápchy. Omega 3 mastné kyseliny podporujú vývoj nervovej sústavy, nájdete ich v ľanových semienkach, vo vlašských orechoch a v repkovom oleji.

Viac si o nevoľnosti v tehotenstve prečítajte v SMEženy 18/2014

 

Zdroj: mudr.d.gavornikova, sme-ženy, interklinik

Prečítajte si tiežZahoďte strach aj ostych, Príprava na pôrod;

Túžite po pestrejších informáciách?

Spojte sa s nami:

 

Share

One thought on “GYNEKOLÓG Nevoľnosť v tehotenstve

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *